• 27 Οκτωβρίου, 2020

Microsoft- Κυρ. Μητσοτάκης: Αναβάθμιση της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό- Μπ. Σμιθ: Δείχνει την εμπιστοσύνης μας στην ελληνική οικονομία

 Microsoft- Κυρ. Μητσοτάκης: Αναβάθμιση της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό- Μπ. Σμιθ: Δείχνει την εμπιστοσύνης μας στην ελληνική οικονομία

Πολλαπλά οφέλη θα προκύψουν από την επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού Microsoft ύψους συνολικά 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. H ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε σε ειδική εκδήλωση το σήμερα το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ (Brad Smith), στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως “όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ.
Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud. Επίσης, είπε πως από το 2021 ο επισκέπτης της Αρχαίας Ολυμπίας θα την βλέπει τρισδιάστατη μέσα από μια εφαρμογή. Θα αλλάξει τελείως ο τρόπος που βλέπουμε τον αρχαίο πολιτισμό και τα μνημεία μας”.


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως “ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Ως πρωθυπουργός προσδοκώ περισσότερα. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Με το ελληνικό cloud, ελληνικά δεδομένα και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος”.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε και τα εξής: “Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού”. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε Καλωσορίζω στη χώρα μας τον φίλο Μπραντ και τη νέα εμβληματική συνεργασία μας με τη #Microsoft. Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της”.

Νωρίτερα στην ομιλία του ο Μπραντ Σμίθ είπε πως “η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία”. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. Όπως είπε ο κ.Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».
Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.