• 28 Οκτωβρίου, 2021

Metron Αnalysis: Τι προκάλεσε τη ραγδαία φθορά στην κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες – Οι εκπλήξεις στη νέα δημοσκόπηση

 Metron Αnalysis: Τι προκάλεσε τη ραγδαία φθορά στην  κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες – Οι εκπλήξεις στη νέα δημοσκόπηση

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έχει κλειδώσει. Στόχος η δημιουργία ολοένα βαθύτερων ρωγμών στο επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης. Η τελευταία δημοσκόπηση της metron analysis για το MEGA επιβεβαιώνει την πρόβλεψη Τσίπρα για ραγδαία φθορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρά την υπεροχή στην πρόθεση ψήφου έχει απώλειες μέσα σε τρεις μήνες της τάξης των 9 μονάδων.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μπορεί η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων να παραμένει σε διψήφιο – 11,1% – το νούμερο ωστόσο αυτό δεν ανησυχεί την Κουμουνδούρου.

  • Κι αν στα διαχρονικά στοιχεία των ερευνών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζουν εικόνα απόλυτης στασιμότητας με μια αυξομείωση της τάξης της μιας ή το πολύ δυο μονάδων ανάλογα με το ερώτημα, η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αξιολόγηση των ερωτηθέντων εμφανίζουν σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση 5 και 6 μονάδες λιγότερες θετικές αξιολογήσεις από τους πολίτες για το παραγόμενο κυβερνητικό έργο και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός.

Σε σχέση με τη μέτρηση του περασμένου Μαΐου ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει πτώση στις θετικές αξιολογήσεις 9 μονάδων.

Ο Αύγουστος ήταν μήνας εφιαλτικός για την κυβέρνηση. Η διαχείριση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων στους υγειονομικούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους κλειστούς χώρους και την εστίαση δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Κι ενώ μέχρι τον Μάιο το ισοζύγιο αρνητικών – θετικών γνωμών ήταν για τα θέματα της δημόσιας υγείας και του κορωνοϊού με τη ζυγαριά να γέρνει προς τα θετικά, οι αρνητικές μέσα σε δυο μήνες πραγματοποίησαν άλμα 8 μονάδων.

Φωτιές και ανασχηματισμός

Σημαντικό ρόλο στη φθορά αυτή έπαιξαν και οι πυρκαγιές του Αυγούστου. Το δόγμα της καμίας ανθρώπινης απώλειας μπορεί να λειτούργησε την ώρα της μάχης με τις φλόγες, ωστόσο και μόνο το γεγονός ότι τα μέτωπα έκαιγαν στην Εύβοια ανεξέλεγκτα επι ημέρες με τη φωτιά να σβήνει μόνη της στη Θάλασσα θύμωσε τους πολίτες για την αποτελεσματικότητα του πολυδιαφημισμένου επιτελικού κράτους.

  • Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο ανασχηματισμός με το Βατερλό να αποτυπώνεται και στο ερώτημα για τις εντυπώσεις που άφησε ο ανασχηματισμός. Μόλις 10% απάντησε ότι του έμεινε ικανοποιημένο από τις αλλαγές στην κυβέρνηση με τους χειρισμούς στην υπόθεση Αποστολάκη να στοιχίζει ακριβά καθώς οι μισοί έμεινα αδιάφοροι από τον ανασχηματισμό και ένα 35% δήλωσε οτι του έμειναν αρνητικές εντυπώσεις.

Το άλλοτε δυνατό χαρτί της πανδημίας για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη γυρνά τώρα μπούμερανγκ και μάλιστα με σκληρό τρόπο καθώς το ρολόι γύρισε πίσω στον Μάρτιο και μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών εντυπώσεων που φτάνουν σήμερα στο 53%.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι dimoskopisi3_0.jpg

Ρήγματα

Αυτά τα ρήγματα στο επικοινωνιακό προφίλ της κυβέρνησης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να μην καρπώνεται τίποτε από τη φθορά δημοσκοπικά ωστόσο η στρατηγική που έχει χαράξει ο κ. Τσίπρας με το επιτελείο του είναι οι επιθέσεις να γίνονται αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη.

  • Το τρέχον παράδειγμα της έξαρσης του χρυσαυγητισμού στα σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι το πλέον χαρακτηριστικό και έρχεται σε συνέχεια της ανοχής που επέδειξε το Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση Μπογδάνου με την αναδημοσίευση των ονομάτων αλλοδαπών νηπίων σχολείου στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τα μειωμένα αντανακλαστικά του υπουργείου παιδείας να παρέμβει, όταν το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ταγμάτων εφόδων οργανωμένων σε ενεργούς πυρήνες της ΧΑ, και οι επιθέσεις στη Νίκη Κεραμέως και τον Άγγελο Συρίγο για ανοχή στην ακροδεξιά και χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου στο τέλος της ημέρας είχαν ως αποδέκτη τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

  • «Ας θαυμάσει υπουργό ο κ. Μητσοτάκης!» και «Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνιστά κάλυψη» ήταν οι δυο φορές που στην ίδια ανακοίνωσή του έβαζε στο κάδρο και ο Νίκος Φίλης τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστική και η περίπτωση της ΔΕΗ. Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στην πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έκανε λόγο για «σκανδαλάρα με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη» με βάση και την πρόβλεψη της απόδοσης του 95% των κερδών της εταιρείας στους μετόχους και χωρίς την υποχρέωση επενδύσεων από τα εξασφαλισμένα κέρδη αλλά από δανεισμό όπως κατήγγειλε.

Εξάλλου δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει τέτοια στρατηγική στόχευση.