• 21 Οκτωβρίου, 2021

Μετωπική για το “ψαλίδι” 2,5 δισ. ευρώ στα αναδρομικά των συντάξεων – Τέλος και στην προστασία πρώτης κατοικίας

 Μετωπική για το “ψαλίδι” 2,5 δισ. ευρώ στα αναδρομικά των συντάξεων – Τέλος και στην προστασία πρώτης κατοικίας

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τα οποία όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός τελικά δεν θα είναι με βάση την απόφαση του ΣτΕ αφού οι επιστροφές δεν θα αφορούν ούτε επικουρικές συντάξεις ούτε κομμένα δώρα. “Αυτή είναι η δυνατότητα που έχει ο προϋπολογισμός” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση απλώς εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ και δεν είναι πολιτική επιλογή καθώς ήταν αναγκασμένη να το πράξει ούτως ή άλλως.

Αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «είπατε τέρμα τα δώρα. Η απόφαση των δικαστηρίων αφορά ποσό 3,9 δις και όχι 1,4 δις. Ανακοινώνετε κούρεμα σ’ αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι, πάνω από 60%. Τι θα γίνουν αυτά τα λεφτά; Εμείς τα δώσαμε και υπό επιτροπεία. Θέλω μια απάντηση. Να εξηγήσετε εάν πράγματα εννοείτε κούρεμα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προετοιμάζει περικοπή λέγοντας ότι φτάσαμε τα δημοσιονομικά όρια.« Ποια είναι αυτά; Προβληματίζομαι ιδιαίτερα» είπε.

Δευτερολογία στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δευτερολογία στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο. #Βουλη #Vouli

Gepostet von Alexis Tsipras am Mittwoch, 29. Juli 2020

Ανταπαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι τα δημοσιονομικά όρια είναι περιορισμένα και υπεραμύνθηκε της απόφασης λέγοντας πώς πρόκειται για πολιτική επιλογή που περιλαμβάνει όλους τους συνταξιούχους ειδάλλως θα αφορούσε μόνον όσους έχουν κάνει προσφυγές.

Πρώτη κατοικία – Πρόγραμμα γέφυρα

Ως απάντηση στην τροπολογία 69 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε πως η κυβερνητική απάντηση στη λήξη του καθεστώτος προστασίας θα είναι το πρόγραμμα – γέφυρα, βάσει του οποίου θα επιδοτούνται για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.

Αλ. Τσίπρας: Τροπολογία για την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας

Σημείωσε δε ότι το πλαίσιο προστασίας που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο 2019 και είχε παραταθεί δύο φορές, με ελάχιστη συμμετοχή αλλά και εκμετάλλευση αυτού από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

«Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν οι διακανονισμοί» ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως περισσότερα από 70.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση τραπεζών – δανειοληπτών.