• 11 Απριλίου, 2021

Μενδώνη: Ο Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή- Αναγνωστοπούλου: Πείτε μια συγγνώμη

 Μενδώνη: Ο Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή- Αναγνωστοπούλου: Πείτε μια συγγνώμη

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη. Η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε την ευθύνη του διορισμού του Δημήτρη Λιγνάδη λέγοντας: “Ο Λιγνάδης ήταν δική μου επιλογή” ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προβοκάτσια εναντίον της. Αρνήθηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη ενώ η κ. Αναγνωστοπούλου χαρακτήρισε τη Λίνα Μενδώνη persona non grata για το χώρο του πολιτισμού κάνοντας λόγο για αισχρή εμφάνιση στη Βουλή της Υπ. Πολιτισμού.

Αρχικά όπως υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη, ήταν δική της επιλογή ο συγκεκριμένος διορισμός και μάλιστα έγινε με καλλιτεχνικά κριτήρια. Η κυρία Μενδώνη, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΣίας Αναγνωστοπούλου στη Βουλή, υπογράμμισε, επίσης, ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν ίδια με αυτή που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Λιβαθηνό

«Το 2016 αλλάζει ο νόμος. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εφάρμοσε; Όχι. Ανανέωσε την θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή. Μετά από 3 χρόνια η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά προκήρυξε τελικά τον διαγωνισμό εν μέσω προεκλογικής περιόδου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η διάταξη δεν ήταν εκείνη την στιγμή έγκυρη.

Μιλώντας για όσα έγιναν μετά τις καταγγελίες εναντίον του κ. Λιγνάδη, υπογράμμισε ότι στις 6 Φεβρουαρίου έγινε γνωστή η καταγγελία του Νίκου Σ., και μετά από πέντε ώρες ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποτελούσε παρελθόν. Σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη ούτε από πλευράς της, ούτε φυσικά από την κυβέρνηση. «. Για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς έχω αναλάβει τις ευθύνες μου. Αυτό λέγεται συγκάλυψη; Η κυβέρνηση αυτή δεν συγκαλύπτει. Το έδειξαν οι χειρισμοί με την κα Μπεκατώρου κ.α. Το δείχνουν οι θεσμικές πρωτοβουλίες πρωθυπουργού για το θέμα», είπε αναφερόμενη σε όλα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Κλείνοντας, δε, την τοποθέτησή της επιτέθηκε με οξύτητα στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η λέξη συγκάλυψη είναι αφενός «βαριά», αφετέρου δεν ν προάγει το δημόσιο βίο και δίνει ώθηση σε βιαιότητες όπως αυτές που είδαμε. «Στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Η χυδαιότητα οι θεωρίες συνωμοσίας δεν οδηγούν πουθενά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ενώ υπενθύμισε ότι ο κ. Λιγνάδης έχει βρεθεί σε εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης έπαιζε και σε παράσταση με την πρώην Υπουργό Λυδία Κονιόρδου. « Αν σας ρωτούσαμε αν γνωρίζατε την δράση του κ. Λιγνάδη όταν τον καλούσατε σε αυτές τις εκδηλώσεις τι θα μας λέγατε; Ότι δεν γνωρίζατε και θα έχετε δίκιο. Όπως δεν γνωρίζαμε και εμείς», ανέφερε. 

«Το σκάνδαλο Λιγνάδη-Μενδώνη θα το κάνετε σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ; Είσαστε καλά;» υπογράμμισε από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Βγείτε σ’ αυτή τη Βουλή και πείτε μία συγγνώμη, διαφορετικά έχουμε πρόβλημα όλος ο κόσμος του πολιτισμού, όλη η κοινωνία να συνομιλούμε με μια υπουργό Πολιτισμού απονομιμοποιημένη» τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε δε τη Λίνα Μενδώνη persona non grata για το χώρο του πολιτισμού.

«Με την αισχρή παρουσία της στη Βουλή η κ. Μενδώνη διαβάζοντας έτοιμα κείμενα είχε το θράσος να κουνήσει το δάκτυλο στους καλλιτέχνες και τους πολίτες» σχολιάζει η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου.

«Καμία ανάληψη ευθύνης. Καμία συγγνώμη. Ακύρωσαν δημόσιο διαγωνισμό. Τοποθέτησαν κάποιον που “δεν τον ήξεραν” με απευθείας ανάθεση. “Εξαπατήθηκαν” από αυτόν για τις αποκαλύψεις. Δεν έστειλαν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Έλεγαν ψέματα για να τον προστατεύσουν από τα “σκυλιά”. Δεν στήριξαν τα θύματα. Άφησαν την υπόθεση να σέρνεται, μιλώντας για φήμες και για μη επώνυμες καταγγελίες. Μετά τις μηνύσεις για να σωθούν τον έριξαν πράγματι στα σκυλιά ως “επικίνδυνο άνθρωπο” πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη. Πιο κραυγαλέα από την πολιτική ευθύνη είναι η μη ανάληψή της. Δεν κυβερνούν, εξουσιάζουν. Είναι πρόβλημα για τη Δημοκρατία”» υπογράμμισε η Σία Αναγνωστοπούλου.