UNFAIR στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή – Μίλησε μαζί του μέλος του τάγματος ΑΖΟΦ

 UNFAIR στην ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή – Μίλησε μαζί του μέλος του τάγματος ΑΖΟΦ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο μαχητής ελληνικής καταγωγής που επέλεξε να μιλήσει μαζί του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι είναι όπως ο ίδιος παραδέχτηκε μέλος του μέλος του νεοναζιστικού τάγματος του Αζόφ.

Συμμετέχοντας στην παρέμβαση Ζελένσκι στη Βουλή ο Μιχαήλ όπως ονομάζεται ανέφερε ότι είναι ελληνικής καταγωγής και παρουσίασε τον εαυτό του ως μαχητή του τάγματος Αζόφ που συμμετέχει στην άμυνα της Μαριούπολης.

ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ:

«Απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Λέγομαι Μιχαήλ ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές.

Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη.

Πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης είναι Έλληνες και ελληνικής καταγωγής και πάντοτε η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της. Σήμερα η Μαριούπολη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές από τους καθημερινούς βομβαρδισμούς.

Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε κάποια στιγμή χωρίς νερό, ρεύμα και τρόφιμα. Συμπατριώτες έχουμε μία πόλη που ζουν χιλιάδες και όπου πεθαίνουν χιλιάδες γι’ αυτό και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

Στη Βουλή μίλησε και δεύτερος Έλληνας ομογενής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο οποίος ανέφερε ότι εκατοντάδες πολίτες πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια και πως ο εχθρός δεν αποχωρεί και δεν επιτρέπει τη διάσωσή τους.

Η παρέμβαση Ζελένσκι

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

«Για πάνω από έναν μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φριχτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτή τη μαρτυρική πόλη. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα όρια της Μαριούπολης. Οι Ρώσοι κατέστεψαν τα πάντα. Στην ουκρανική κουλτούρα και ιστορία θα καταγραφεί ότι θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας μας, χάνοντας αυτή τη διάσταση που έφερε η ελληνική κουλτούρα» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά και στην Οδησσό σημειώνοντας «ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σας επισκέφθηκε την Οδησσό και άκουσε ο ίδιος τα πυροβόλα. Γιατί η Οδησσός είναι σήμερα ήρεμη; Γιατί τα δικά μας στρατεύματα κατάφεραν να διώξουν τους βαρβάρους σε απόσταση σχετικά ασφαλή».

«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που είχε τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, να παλέψει και να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για περαιτέρω στήριξη σε ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα και ζήτησε αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της ρωσικής ενέργειας, αλλά και απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων ρωσικών συμφερόντων στην Ε.Ε..

Ανάμεσα σε άλλα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε:

 • Τα ρωσικά στρατεύματα έφεραν τον θάνατο και την αγωνία σε περιοχές και εδάφη όπου όλες οι κοινότητες ζούσαν ειρηνικά
 • Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα παραμείνουν ατιμώρητοι, πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να βρεθούν υπόλογοι, πρέπει να σώσουμε όσους μπορούμε
 • Η Μαριούπολη και η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια και στήριξη, οι Ρώσοι επιτίθενται από παντού.
 • Με την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελλάδας θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Ο χρονος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση
 • Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα καταφέρουν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και πρέπει να δουλέψουμε μαζί να σώσουμε αυτό που δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί μαζί.
 • Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Κάθε βάρβαρος επιτιθέμενος να μάθει πως όταν επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει.
 • Οι Ρώσοι στράφηκαν εξαρχής κατά της Ευρώπης. Κυρίως χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές και την βιομηχανία παγκοσμίως.
 • Οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίζουν χρήματα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε κανένα πλοίο ρωσικών συμφερόντων να προσεγγίσει ευρωπαϊκά λιμάνια.
 • Τα χρήματα που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα όπλα με τα οποία καταστρέφουν τις πόλεις μας.
 • Η Ουκρανία χρειάζεται κυρώσεις, χρειάζεται και όπλα. Θα κάνουμε τους υπεύθυνος να λογοδοτήσουν.
 • Και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη και τις άλλες εκείνες κοινότητες όπου Ουκρανοί και Έλληνες θα συνεχίσουν να ζουν από κοινού όπως και στο παρελθόν. Ως ισότιμοι εταίροι στο κοινό μας σπίτι, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παναγιώτης Δρίβας