“Λουκέτο” για το claw back σε διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία – Με κυρώσεις απειλεί ο Πλεύρης

 “Λουκέτο” για το claw back σε διαγνωστικά κέντρα και πολυϊατρεία – Με κυρώσεις απειλεί ο Πλεύρης

Κλειστά από σήμερα 26/5 και έως τις 28/5 θα παραμείνουν τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και τα κλινικοεργαστηριακά ιατρεία, καθώς οι ιδιοκτήτες τους ξεκινούν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις «άδικες περικοπές τις οποίες υφίστανται», λόγω της «οικονομικής αφαίμαξης εδώ και 10 χρόνια μέσω του claw back».

Τις κινητοποιήσεις έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ., έχοντας μάλιστα απευθυνθεί με ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό –ως ύστατη προσπάθεια εύρεσης λύσης– μετά το ναυάγιο της επικοινωνίας τους με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και τον αναπλ. υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

Πλεύρης: Μη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν κυρώσεις

Στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας, όταν ανακοινώθηκαν οι κινητοποιήσεις των φορέων της ΠΦΥ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους παρόχους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν.
Είναι προφανές ότι για όσες ημέρες διαρκεί η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ θα αφαιρεθεί το ποσό του κλειστού προϋπολογισμού που αναλογεί στις συγκεκριμένες ημέρες. Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει σχεδόν 1,5 εκ ευρώ την ημέρα και άνω των 450 εκ. το χρόνο για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί να ανεχθεί μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του».

Στήριξη από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

Ευχαριστίες προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους εκφράζει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. καθώς ομόφωνα έδωσαν στήριξη στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί από το Συντονιστικό Όργανο για τις 26, 27 και 28 Μαΐου και κάλεσαν σε συμμετοχή όλους τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς και τα διαγνωστικά εργαστήρια με την αποχή από τα καθήκοντά τους.

«Με την απόφαση αυτή των θεσμικών μας οργάνων πρέπει όλοι να συστρατευτούμε!

Τώρα είναι η ώρα που όλοι ενωμένοι πρέπει να δώσουμε το δυναμικό παρόν, με την καθολική στήριξη των κινητοποιήσεων από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς που αφαιμάσσονται οικονομικά εδώ και 10 χρόνια μέσω του claw back, ως μία μορφή διαμαρτυρίας στις άδικες περικοπές τις οποίες υφίστανται.

Το Συντονιστικό Όργανο έχει κάνει το καθήκον του για την επιβίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και θα είμαστε εναρμονισμένοι με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας σε κάθε επόμενο βήμα, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στις ενέργειές μας, για την προάσπιση του ιατρικού λειτουργήματος και της Δημόσιας Υγείας».  

ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – ΠΟΣΚΕ – ΠΟΣΙΠΥ – ΠΑΝΙΔΙ – ΠΑΣΙΔΙΚ

Ρούλα Σκουρογιάννη

Παναγιώτης Δρίβας