• 25 Νοεμβρίου, 2020

Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ

 Πρόταση μομφής: Απορρίφθηκε με 158 ψήφους κατά έναντι 133 υπέρ

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής εις βάρος του Υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα.

Είναι “εθνικισμός” τα 12 μίλια; Η αναφορά Χρυσοχοϊδη που προκαλεί ερωτήματα- “Μομφή” κατά Τσίπρα, Γεννηματά αλλά και της κυβέρνησης…

Συγκεκριμένα, με 158 «όχι» έναντι 133 «ναι» καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Συνολικά, 291 βουλευτές ήταν παρόντες στη συζήτηση και την ψηφοφορία, μετά την αποχώρηση του ΜέΡΑ 25.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας, η τριήμερη συνεδρίαση διήρκεσε συνολικά 35 ώρες, που ήταν ο μεγαλύτερος χρόνος συζήτησης ποτέ σε πρότασης δυσπιστίας κατά υπουργού ή κυβέρνησης.

Συνολικά μίλησαν 141 βουλευτές, 24 υπουργοί, μία πρώην πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας (Αλ. Παπαρήγα, ΚΚΕ), ένας πρώην πρόεδρος Βουλής (Ν. Βούτσης) και έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων. Τις προηγούμενες δύο φορές που διεξήχθησαν συζητήσεις επί προτάσεων δυσπιστίας κατά υπουργών, οι συνεδριάσεις κράτησαν 19 ώρες με 46 ομιλητές το 1991, ενώ 18 ώρες με 53 ομιλητές το 2001.

Όπως επισήμανε ο Κ. Τασούλας, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τους περιορισμούς, η συζήτηση ήταν άπλετη και εκτεταμένη σε «απαράμιλλο σημείο».

Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών λόγω των υγειονομικών μέτρων, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους, που εστάλησαν στο προεδρείο της Βουλής και υπολογίστηκαν στην καταμέτρηση.