• 18 Μαΐου, 2021

LIVE- Η μάχη Τραμπ-Μπάϊντεν πολιτεία προς πολιτεία (διαδραστικός χάρτης)

 LIVE- Η μάχη Τραμπ-Μπάϊντεν πολιτεία προς πολιτεία (διαδραστικός χάρτης)

Η διαδικασία της καταμέτρησης στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ με υποψηφίους τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν συνεχίζεται. Λόγω και της ιδιομορφίας του αμερικανικού εκλογικού συστήματος, η αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη.

Στόχος των Δημοκρατικών είναι να φτάσουν το πολυπόθητο «270» στους εκλέκτορες, από 232 που είχε αποκομίσει στις εκλογές του 2016 η Χίλαρι Κλίντον. Αυτό σημαίνει πως ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να κερδίσει ορισμένες σημαντικές πολιτείες, αλλά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα παραπέμπουν σε μάχη σώμα με σώμα, που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παίξουν ρόλο οι επιστολικές ψήφοι που καταμετρώνται με καθυστέρηση.

Ο Μπάιντεν ήθελε:

  • τη Φλόριντα, που επί του παρόντος κερδίζει ο Τραμπ με τρεις μονάδες με καταμετρημένο το 97% των ψήφων
  • τη Βόρεια Καρολίνα, όπου ο αντίπαλός του πρόεδρος ηγείται της κούρσας με μία μονάδα διαφορά στο 94% των ψήφων
  • την Τζώρτζια, όπου στο 65% της καταμέτρησης ο Τραμπ κερδίζει με εννιά μονάδες
  • το Τέξας, με τον Τραμπ να προηγείται με τέσσερις μονάδες στο 74%
  • την Αριζόνα, όπου ο Μπάιντεν φαίνεται πως θα κερδίσει με ευκρινή διαφορά, χωρίς όμως να έχει τελειώσει ακόμα τίποτα
  • το Οχάιο, με τον Τραμπ να προηγείται με οκτώ μονάδες στο 90%

Αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι ευοίωνα για τους Δημοκρατικούς, οπότε έχει στραφεί το ενδιαφέρον τους σε άλλο γκρουπ πολιτειών, αυτές της Πενσυλβάνια, του Μίσιγκαν και του Ουισκόνσιν, το λεγόμενο «μπλε τείχος»

Εάν δεν καταφέρει ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει την μεγάλη Πενσυλβάνια, τότε θα χρειαστεί απαραίτητα να βγει πρώτος στην Αριζόνα, να κερδίσει σε Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν, καθώς και να λάβει έδρες εκλεκτόρων στο Μέιν και τη Νεμπράσκα.  Στο μεν Ουισκόνσιν ο Τραμπ έχει προβάδισμα τεσσάρων μονάδων, στο δε Μίσιγκαν 12 μονάδες, αλλά ακόμα η καταμέτρηση βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδικασίας.