• 14 Μαΐου, 2021

Σχέδιο νόμου: Καταργούνται οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων – Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα

 Σχέδιο νόμου: Καταργούνται οι περιορισμοί για την ψήφο των αποδήμων – Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-Τι θα κάνουν τα άλλα κόμματα

Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς περιορισμούς, όπως αποκάλυψε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλει φορολογική δήλωση στις ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως μοναδική προϋπόθεση, με τον νέο νόμο Βορίδη, για να ασκήσει ένας Έλληνας του εξωτερικού το εκλογικό του δικαίωμα, θα οριστεί να είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Γιώργου – Ο γιος του τον αποχαιρέτησε με λόγια αγάπης και ένα ζεϊμπέκικο, “Το Βουνό” (vid)

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» και πρόσθεσε ότι αν το κόμμα της επανέλθει στην διακυβέρνηση της χώρας θα τους καταργήσει.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν υπάρχει περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί στην ψήφο των αποδήμων, η κ. Τζάκρη τόνισε: «Τι εννοείτε; Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω. Πρέπει οι Ελληνες της Διασποράς να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιπροσωπεύει τις αρχές της Κεντροδεξιάς, αλλά το στενό συμφέρον μιας κλειστής οικονομικής «ελίτ» που διαλύει, από απληστία, την ελληνική κοινωνία».

Έχει ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός πως η κ. Τζάκρη ρωτήθηκε για θέμα (άρση περιορισμών) που πολιτικά δεν είχε τεθεί μέχρι χθες από την κυβέρνηση-τουλάχιστον όχι επίσημα. Ο Εθνικός Κήρυκας, συμφερόντων του πρώην υφυπουργού Αντ. Διαματάρη (που εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη πως δεν διέθετε τα πτυχία που ανέφερε στο βιογραφικό του), έθεσε δηλαδή την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ενός ερωτήματος που αφορά τους απόδημους κι εκείνη “επέστρεψε” σε θέσεις πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στην εξαγγελία άρσης των περιορισμών –αναιρώντας, δηλαδή, το νόμο που ψηφίστηκε συναινετικά με πρωτοβουλία του προκατόχου του Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ζαχαριάδης: Μικροκομματικό παιχνίδι της κυβέρνησης

Στην πρωινή εκπομπή του Mega, συμμετείχε και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι με την ψήφο των αποδήμων και υποστήριξε ότι εργαλειοποιείται η διαδικασία.

«Όπου χρειάζονται βελτιώσεις, βεβαίως και θα γίνουν» συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι οι περιορισμοί μπήκαν για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

Πελώνη: Κατατίθεται νομοσχέδιο για δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού χωρίς κανένα περιορισμό

«Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πρώτη φορά οι εκτός επικράτειας Έλληνες εκλογείς έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Για να ψηφιστεί ωστόσο ο σχετικός νόμος με την απαραίτητη εκ του Συντάγματος πλειοψηφία, τέθηκαν με απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ περιορισμοί στο δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Και αυτό, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ που ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς κανέναν άλλο περιορισμό».

Η κ. Πελώνη πρόσθεσε ότι «μόλις τώρα η αρμόδια αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, δήλωσε σε συνέντευξή της στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψήφου, υποσχόμενη μάλιστα ότι ‘θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας’. Για να μη χάνεται λοιπόν χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών. Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο

Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος «αυτό που προτείνεται προς κατάργηση είναι η προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και η υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Καλούμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί. Και τον καλωσορίζουμε στη λογική», κατέληξε σχετικά η κ. Πελώνη.

ΚΚΕ: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε “λαγό” της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη… », επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για την ψήφο των αποδήμων.

«Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

“Αυγή: Προσπάθεια να παγιδευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και η Αριστοτελία Πελώνη επιχείρησαν με κοπτοραπτική να αλλοιώσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η “Αυγή”, απηχώντας τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αναφέρει: Απομόνωσαν ένα τμήμα από τα λεγόμενα της Θεοδώρας Τζάκρη και ανέδειξαν την αποστροφή της πως «εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί».

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε μάλιστα πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για κατάργηση των περιορισμών ελήφθη έπειτα από σχετικές δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κάλεσε, δε, ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νόμο, καθώς «με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα».

Υπενθυμίζεται πως αθροιστικά ΝΔ, Κιν.Αλλ. και Ελληνική Λύση διαθέτουν 158+22+10=190 βουλευτές. Με διαφαινόμενη την άρνηση του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 να υπερψηφίσουν ένα τέτοιο νομοσχέδιο η κυβερνητική πίεση στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Σύνταγμα περιλαμβάνει διάταξη με την οποία απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι.