Κύρτσος στο libre: Αντίθετος με τα μέτρα ακορντεόν – “Δεν πάω στο κόμμα Βελόπουλου, πολύ καλές οι σχέσεις με Μητσοτάκη”

 Κύρτσος στο libre: Αντίθετος με τα μέτρα ακορντεόν – “Δεν πάω στο κόμμα Βελόπουλου, πολύ καλές οι σχέσεις με Μητσοτάκη”

Μια συνέντευξη του Γ. Κύρτσου έχει πάντα πολιτικό ενδιαφέρον. Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πάντα και δημοσιογράφος, με λόγο κοφτερό και συχνά «αιρετικό». Τον τελευταίο χρόνο σε μια σειρά θέματα (αντιμετώπιση πανδημίας, πανεπιστημιακή αστυνομία, πολυπληθές υπουργικό συμβούλιο) έχει συχνά εκφράσει απόψεις, που δεν ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μανακά

Αυτό τροφοδότησε φήμες και δημοσιεύματα, και μάλιστα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, για δυσαρέσκεια στο Μαξίμου απέναντί του, αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια στις επόμενες ευρωεκλογές και μετακίνησή του «δεξιότερα της ΝΔ». 

  • Στη συνέντευξή του στο libre, ο Γ. Κύρτσος απαντά ότι οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είναι «πολύ καλές», ενώ υπενθυμίζει με νόημα ότι υπήρξε άτυπος σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, επί πρωθυπουργίας του, και ότι γνωρίζει πολύ καλά την «ανθρωπογεωγραφία» του Μαξίμου. Χαρακτηρίζει «αδιανόητα» τα περί μεταπήδησής του στο κόμμα Βελόπουλου και δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στην «πρώτη γραμμή του δημόσιου βίου».

Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Γ. Κύρτσος επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στα «μέτρα ακορντεόν» και επαναλαμβάνει τη θέση του για δραστική αντιμετώπιση της πανδημίας καταρχάς και μετά ανάκαμψη της οικονομίας και άνοιγμα του τουρισμού.

Τέλος, προαναγγέλει πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για να ανέβει το επαγγελματικό επίπεδο των αστυνομικών και να μειωθούν τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.   

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα. Πώς κρίνετε το πρόσφατο περιστατικό αστυνομικής βίας στη Νέα Σμύρνη; Πώς κρίνετε την ενέργεια του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκη να δημοσιοποιήσει στον τηλεοπτικό «αέρα» το όνομα και την πολιτική τοποθέτηση  του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη, αλλά και την κάλυψη που παρείχε στον κ. Κυρανάκη η κυβερνητική εκπρόσωπος;        

Ο πρωθυπουργός θα πάρει πρωτοβουλία για να ανέβει το επαγγελματικό επίπεδο της ΕΛ.ΑΣ και να γίνονται απόλυτα σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών. Η ΕΛ.ΑΣ έχει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι λειτουργούν σε συνθήκες έντασης και πανδημίας. Με τον Covid-19 ένα απλό σπρώξιμο σε αστυνομικό, μια σωματική επαφή και γενικότερα η ρουτίνα της αντιπαράθεσης των πιο δυναμικών διαδηλωτών μπορεί να πάρει επικίνδυνη διάσταση.

Αφού καταδικάσω οποιαδήποτε εκδήλωση αστυνομικής βίας έξω από τα πλαίσια που ορίζει ο νόμος, θέλω να υπογραμμίσω ότι η καταγγελία περιστατικών αστυνομικής βίας γίνεται συχνά από αυτούς που θέλουν να οργανώσουν τη βία κατά της εξουσίας και της κυβερνητικής πολιτικής.

Δεν νομίζω ότι αυτοί που πήγαν να λιντσάρουν αστυνομικό είχαν επηρεαστεί από περιστατικά αστυνομικής βίας γιατί απλούστατα αντιεξουσιαστές και χούλιγκαν επιδίδονται στη λατρεία της βίας. Ο καθένας με διαφορετικούς τρόπους και ανεξάρτητα από το τι κάνει ή δεν κάνει η αστυνομία.

Επίσης θεωρώ υποκριτική την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη τον οποίο κακομεταχειρίστηκαν αστυνομικοί, γιατί απλούστατα η ηγεσία του δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην προσωπικότητα των πολιτικών αντιπάλων της, ακόμα και στην προσωπικότητα και τα προσωπικά δεδομένα μελών της οικογένειάς τους.

(Libre: Σημειώνεται πως εμφανώς δεν θέλησε να απαντήσει σχετικά με το περιστατικό που αφορά τον Κώστα Κυρανάκη...)

Η δεύτερη ερώτηση  έχει σχέση και με την πρώτη. Πώς κρίνετε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα συνεχή lockdown μέσα στο lockdown, στο οποίο  βρισκόμαστε εδώ και τέσσερις μήνες από τον περασμένο Νοέμβριο;  Έχετε εκφράσει τη διαφωνία σας στο παρελθόν με την τακτική του «άνοιξε-κλείσε».  Λειτουργούν τα μέτρα; Μήπως έχει κουραστεί ο κόσμος;   

Η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην ΕΕ. Εάν είχαμε τους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους που έχουν η Ισπανία και η Πορτογαλία, τις κυβερνήσεις των οποίων συνεχώς προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε 7.000 θανάτους στην Ελλάδα από Covid-19 αλλά γύρω στις 17.000. Μια διαφορά της τάξης των 10.000 ανθρώπινων ζωών που σώθηκαν εξαιτίας της καλύτερης επίδοσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κινείται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των μέτρων ακορντεόν τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν λύνουν το πρόβλημα. Έχω αναλύσει τις θέσεις μου στο βιβλίο μου «Στον λαβύρινθο της πανδημίας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν κριτική στην κυβέρνηση ζητώντας χαλάρωση των μέτρων και οργανώνοντας πορείες. Θέλουν δηλαδή να πάμε πολύ χειρότερα. Εγώ έχω ζητήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα αυστηρό γενικό lockdown για να οργανώσουμε στη συνέχεια την προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο θέμα των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας: Αρκούν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης στην πληττόμενη «μεσαία τάξη» και στους εργαζόμενους; Τι χρειάζεται να γίνει ώστε να ανακάμψει η αγορά; Ποια η πρόβλεψή  σας για το άμεσο οικονομικό μέλλον στη χώρα μας και στην Ευρώπη μετά την πανδημία;

Η βασική θέση που υποστηρίζω είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας εάν δεν αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Ιδιαίτερα η Ελλάδα η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις υπηρεσίες δεν μπορεί να λειτουργήσει την οικονομία της εάν δεν έχουν μηδενιστεί οι θάνατοι από τον Covid-19 και δεν έχουν ελαχιστοποιηθεί τα κρούσματα.

Το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα έπεφτε 9,5% και πως θα είχαμε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη.

  • Το ξέρω ότι δεν είναι παρηγοριά για τους πάρα πολλούς που πλήττονται αλλά τελικά το ελληνικό ΑΕΠ έπεσε 8,2% ενώ η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας βρέθηκε αντιμέτωπη με πτώση 8,8% και η αριστερόστροφη κυβέρνηση της Ισπανίας με τους Podemos κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 11%. Δεν ήμασταν οι χειρότεροι όπως είχε προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Άνοιξη.

Η πτώση της οικονομίας δεν έχει τόσο σχέση με πολιτικές επιλογές όσο με τις συνέπειες της πανδημίας και τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά κάθε οικονομίας.

Επαναλαμβάνω, πρώτα δραστική αντιμετώπιση της πανδημίας – βλέπε Κίνα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ταϊβάν – και μετά ανάκαμψη της οικονομίας.

Ποιες οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις σας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ευρώπη, δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ένωσης; Η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά σε αυτό αφού συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό. Τι να περιμένουμε στις 17 Μαρτίου;           

Στις 17 Μαρτίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν θα προωθήσει το λεγόμενο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ή «διαβατήριο».

Είναι μια προσπάθεια, στην οποία έχω πάρει μέρος με συγκεκριμένες προτάσεις προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για σχετική αξιοποίηση της τεχνολογίας blockchain. Στόχος είναι να διευκολυνθεί η μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, αργότερα και με τρίτες χώρες, με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η πρόταση Μητσοτάκη κερδίζει συνεχώς έδαφος αλλά βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει άνοιγμα του τουρισμού με χιλιάδες κρούσματα την ημέρα που έχουμε σήμερα ή ακόμα και με εκατοντάδες κρούσματα. Θα πρέπει τα κρούσματα να περιοριστούν σε μερικές δεκάδες την ημέρα ή και σε μονοψήφιο αριθμό για να υπάρχουν συνθήκες ασφάλειας για τους ξένους επισκέπτες και να μην οδηγήσει το άνοιγμα του τουρισμού σε μία «έκρηξη» της πανδημίας.

Ασκήσατε τους τελευταίους μήνες κριτική σε διάφορες βασικές επιλογές της κυβέρνησης. Μάλιστα δημοσιεύματα (Καθημερινή), αναφέρουν πως είστε στη «μαύρη λίστα» του Μαξίμου, και ότι προετοιμάζετε τη μετακίνηση σας δεξιότερα της Ν.Δ. Απαντήσατε, κάνοντας λόγο για «συμβόλαια» σε βάρος σας. Γνωρίζετε κάτι περισσότερο ή είχατε κάτι πιο συγκεκριμένο στο νου σας όταν λέγατε για “συμβόλαια”; Και ακόμη δύο  ερωτήσεις πάνω σε αυτό: Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον πρωθυπουργό; Εσείς θα επιθυμούσατε να είστε και στις επόμενες ευρωεκλογές υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία;  

Όπως τόνισα και στην απάντησή μου στην Καθημερινή οι σχέσεις μου με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη είναι πολύ καλές. Τα περί Μαξίμου δεν με αφορούν.

Επειδή υπήρξα άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γνωρίζω ότι η ανθρωπογεωγραφία του Μαξίμου, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη, δεν έχει σχέση με το έργο και την πολιτική δουλειά ενός ευρωβουλευτή και την πολιτική προοπτική του.

  • Διέψευσα στο σύνολό του το δημοσίευμα της Καθημερινής το οποίο με εμφάνιζε να εντάσσομαι στο κόμμα Βελόπουλου κάτι το οποίο θεωρώ αδιανόητο. Προφανώς για να υπάρξει το δημοσίευμα ο αρμόδιος συντάκτης που το κατασκεύασε έπαιξε παιχνίδι σε βάρος της δημόσιας εικόνας μου.

Γι’ αυτό υπήρξε έντονη διαμαρτυρία μου στην Καθημερινή η οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως το παραπολιτικό που με αφορούσε, έχει εξαιρετικά υψηλού επιπέδου δημοσιογραφική δουλειά. Ένα κακόβουλο παραπολιτικό δεν είναι βέβαια το τέλος του κόσμου ιδιαίτερα για έναν άνθρωπο σαν εμένα που έχει συμπληρώσει δεκαετίες πρωταγωνιστικού ρόλου στο δημόσιο βίο. Μέσα από ακραίες καταστάσεις – ένα ατυχές παραπολιτικό δεν εντάσσεται σε αυτές – έχω μάθει ότι στην Ελλάδα και η αρνητική διαφήμιση μπορεί τελικά να είναι διαφήμιση.

Προφανώς δεν έχω πάρει αποφάσεις για τις επόμενες ευρωεκλογές που απέχουν πάνω από τρία χρόνια. Επιδίωξή μου είναι να παραμείνω στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και του δημόσιου βίου.

Σχετικά Άρθρα