Κοροναϊός – Γαλιατσάτος: “Έρχονται νέες μεταλλάξεις, μάσκα σε όλους” – Τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών παραλλαγών BA.4 και BA.5 – 50.000 τα ενεργά κρούσματα

 Κοροναϊός – Γαλιατσάτος: “Έρχονται νέες μεταλλάξεις, μάσκα σε όλους” – Τα συμπτώματα των υπερμεταδοτικών παραλλαγών BA.4 και BA.5 – 50.000 τα ενεργά κρούσματα

Όπως τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στο Mega, η Pfizer και η Moderna δημοσίευσαν στην Αμερική, στο FDA, μία έρευνα αναφορικά με ένα καινούριο εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε 1.200 περίπου άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

«Το εμβόλιο είχε μέσα την παραλλαγή Α και Ο και έδειξε να σταματά τη σοβαρή νόσηση αλλά να προκαλεί και ανοσία» σημείωσε. Αναμένεται, όπως είπε ο καθηγητής, να ξαναγίνει μία έρευνα και τον Αύγουστο προκειμένου να αποδειχθεί εάν καλύπτει το νέο εμβόλιο και τις νέες παραλλαγές της Όμικρον.

Αναφορικά με την 4η δόση, ο καθηγητής συνιστά στον καθένα να συμβουλευτεί τον γιατρό του, ωστόσο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της απελευθέρωσης των μέτρων ασφαλείας, παροτρύνει όποιος θέλει να πάει να την λάβει.

Τέλος, σχετικά με την πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο ο κ. Γαλιατσάτος εκτίμησε πως θα υπάρξουν νέες μεταλλάξεις μέσα στην Όμικρον και συστήνει τη χρήση της μάσκας σε όλους.

Οι υπερμεταδοτικές παραλλαγές BA.4 και BA.5

Τον Ιούνιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον BA.4 και BA.5 του κορονοϊού είχαν γίνει κυρίαρχες στις ΗΠΑ.Ο οργανισμός αναθεώρησε αυτή τη δήλωση στις 5 Ιουλίου για να πει ότι το BA.5 αποτελούσε πάνω από το ήμισυ των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα των 2 υποπαραλλαγών και στη χώρα μας.

Τα συμπτώματα των 2 υποπαραλλαγών

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι, γενικά, αυτές οι υποπαραλλαγές δεν έχουν σημαντικά αποκλίνοντα συμπτώματα από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί με BA.4 και BA.5 μπορεί να εμφανίσουν:

  • βήχα,
  • ρινική καταρροή,
  • πονόλαιμο, κόπωση,
  • πονοκεφάλους
  • μυϊκούς πόνους.

Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης ή να παρουσιάσουν δύσπνοια, σε σύγκριση με όσους έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα ή άλλες μεταλλάξεις του κορονοϊού, δήλωσε ο δρ Πίτερ Τσιν-Χονγκ, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Δρ Τζόζεφ Καμπάζα, πνευμονολόγος και ιατρός εντατικής θεραπείας στην Cleveland Clinic, δήλωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό «από τις φωνητικές χορδές έως την άκρη της μύτης». Ανεπίσημα, είπε, έχει δει περισσότερους ασθενείς με επώδυνη συμφόρηση των ιγμορείων και σοβαρό πονόλαιμο που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ενώ κυκλοφορούν τα BA.4 και BA.5. Μερικοί από αυτούς νόμιζαν ότι είχαν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα επειδή πονούσαν τόσο πολύ, είπε.

Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτές οι υποπαραλλαγές προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια από τις προηγούμενες εκδοχές της Όμικρον. Όμως οι BA.4 και BA.5 είναι πιο μεταδοτικές, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται, αυξάνονται οι νοσηλείες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, δήλωσε ο Δρ Άνταμ Ράτνερ, διευθυντής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld του N.Y.U. Langone.

Έως και 50.000 τα ενεργά κρούσματα

Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης για την πορεία της πανδημίας, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και την ανησυχητική επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας.

«Το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!»

«Είναι το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα!», εκτίμησε ο καθηγητής αρχικά μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» ,στην τηλεόραση του OPEN και συνέχισε: «Το υποτιμάμε ως προς τα κρούσματα. Δεν είναι 15-20.000 τα κρούσματα αλλά 30.000-50.000!»

Ο ίδιος σημείωσε πως η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, μεταδίδεται ακαριαία. Είπε πως «έχει έντονα συμπτώματα αλλά δεν μας ανησυχεί. Μας ανησυχούν οι επιλοιμώξεις που κάνουν κάποιοι ασθενείς! Ο ιός αυτός τροποποιεί τα αμυντικά μας συστήματα έναντι άλλων ιών».

Ο ίδιος προέβλεψε πως το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα έχει εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση που ίσως έχει σκαμπανεβάσματα τον Αύγουστο. «Φοβόμαστε όμως για μία νέα μετάλλαξη! Τέλη Σεπτέμβρη ίσως έχουμε έκπληξη», συνέχισε.

Σχετικά Άρθρα