• 28 Οκτωβρίου, 2021

Κοροναϊός: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Ποια μέτρα “κλειδώνουν”

 Κοροναϊός: Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Ποια μέτρα “κλειδώνουν”

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕΡΤ», η Επιτροπή στην έκτακτη σύσκεψη εξετάζει τα επόμενα «βήματα», στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κοροναϊού. Στο πλαίσιο αυτό, οι Λοιμωξιολόγοι μελετούν το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων.

Πάντως, προς το παρόν, επαναλαμβάνουν ότι το κύριο μέσο προστασίας των πολιτών είναι η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή παραβίαση των μέτρων προστασίας (π.χ. πάρτι σε Μύκονο), η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει την ενίσχυση του «οπλοστασίου» για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση μελετάται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σ’ όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των χώρων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 29 Ιουλίου του 2020, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε:

  • ΔΕΚΟ, τράπεζες και γραφεία εξυπηρέτησης κοινού
  • καταστήματα λιανικής και τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία κ.λπ.)
  • κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια

Καθώς και:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, πλοία, αεροπλάνα
  • σούπερ μάρκετ, καταστήματα εστίασης (για τους εργαζόμενους)
  • νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
  • ασανσέρ

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται να εισαχθεί ειδικό πλαφόν στον ανώτατο αριθμό πελατών σε μπαρ και νυχτερινά καταστήματα, με στόχο να αποφευχθούν τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται σχεδόν σε ημερήσια βάση ανά την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 65 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 16 σε δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του Πειραιά.

Ωστόσο, αυτό που «τρομάζει» και ανησυχεί τους ειδικούς δεν είναι τα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η εγχώρια μετάδοση του ιού. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στην Αττική, όπου σε καθημερινή βάση καταγράφεται διψήφιος αριθμός περιστατικών (σ.σ. 11 την Πέμπτη).

Στο μεταξύ, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εμφάνισε χθες αύξηση για 5η διαδοχική ημέρα, ενώ το βράδυ κατέληξε ακόμη ένας ασθενής, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό των νεκρών σε 203.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σ’ έναν μήνα, δηλαδή από την 1η έως τις 30 Ιουλίου, επιβεβαιώθηκαν 1.018 κρούσματα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές COVID-19 ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αριθμούν σε 99, εκ των οποίων οι 48 σε νοσοκομεία της Αττικής.

Άλλωστε, εντός του Ιουλίου, τα συνολικά κρούσματα στην πρωτεύουσα διαμορφώθηκαν σε 203, ενώ ακόμη 105 επιβεβαιώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.