• 28 Νοεμβρίου, 2021

“Κλείδωσαν” τα μέτρα στη συνεδρίαση των ειδικών – Ανακοινώσεις σε λίγη ώρα στο Υπ. Υγείας

 “Κλείδωσαν” τα μέτρα στη συνεδρίαση των ειδικών – Ανακοινώσεις σε λίγη ώρα στο Υπ. Υγείας

“Κλείδωσαν”, τα νέα μέτρα στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών τα οποία θα ανακοινωθούν στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Οι πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτά που θα ανακοινώσει ο υπουργός, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, και σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και μάλιστα για όλους, στις “κόκκινες” περιοχές.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τα μέτρα να επεκταθούν και στις “πορτοκαλί” περιοχές, αλλά αυτό ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα μέτρα που εξετάζονται ειδικά στις κόκκινες περιοχές και θα προταθούν στην κυβέρνηση, είναι ακόμα:

  • Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα, καθώς μετά από εκείνη την ώρα η κατάσταση κρίνεται ανεξέλεγκτη
  • Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους ανοικτούς μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους, με τα διάφορα προστατευτικά που χρησιμοποιούν οι εστιάτορες όπως πχ τις νάυλον κουρτίνες
  • Απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
  • Αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Επίσης αναμένεται να απασχολήσει και το ζήτημα της επιστροφής της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει εισηγηθεί μερίδα επιστημόνων, εκφράζοντας ανησυχία για το χειμωνιάτικο δυσάρεστο “κοκτέιλ” με την εποχική γρίπη.

Η πρόταση θα συζητηθεί ωστόσο η υιοθέτηση του μέτρου δεν προκρίνεται ως πιθανή. Πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο για ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα προταθούν θα είναι να γίνονται περισσότερα τεστ, rapid ή μοριακά, από τους πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά συγχρωτίζονται με εμβολιασμένους. Προτείνεται να αυξηθούν σε δυο ή και τρία την εβδομάδα για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Ένα άλλο μέτρο που θεωρείται πολύ πιθανό να ανακοινωθεί είναι η διεύρυνση των ελέγχων στα μαγαζιά, όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι αλλά δεν γίνονται ως σήμερα επαρκείς έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει ότι ξεκινάει πρόγραμμα δραστικών ελέγχων στα μαγαζιά, με αυστηρότατες ποινές για όσους καταστηματάρχες δεν εφαρμόζουν τον κανονισμό και δεν ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Τα κρούσματα, πάντως, σήμερα θα ξεπεράσουν τις 6.000. Ο Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, απέκλεισε νέο γενικευμένο lockdown. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του libre και της Στεφανίας Μουρελάτου η κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος: να μην κάνει βήματα προς τα πίσω είτε ως προς το κεντρικό δόγμα της ότι δεν θα ξαναεπιβληθούν οριζόντια μέτρα είτε ως προς την διακήρυξη της ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα «τιμωρηθούν» με νέες απαγορεύσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις χρωματικές διαβαθμίσεις ενώ στις κόκκινες περιοχές θα ενταθούν οι παρεμβάσεις για ενίσχυση του ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΆΖ