Κίεβο: Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία – Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων βλέπουν οι Αμερικανοί

 Κίεβο: Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία – Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων βλέπουν οι Αμερικανοί

Η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη νέα της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αργά το απόγευμα ένας ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», είπε.

Editorial/ Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κατακλείδα και συμπέρασμα

Συγκέντρωση δυνάμεων

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το «οικονομικό μποϋκοτάζ» των διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία απέτυχε, επικαλούμενος την ανάκαμψη που έχει το ρούβλι στα προπολεμικά επίπεδα.

Ο Ρώσος ηγέτης έδωσε επίσης παράσημα σε μια στρατιωτική μονάδα που η Ουκρανία έχει κατηγορήσει ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη βόρεια πόλη Μπούτσα.

Η Ρωσία έστειλε ενισχύσεις στην ανατολική Ουκρανία για ανανεωμένες επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει προσθέσει περίπου 11 τακτικές ομάδες τάγματος, ανεβάζοντας το σύνολο της στη χώρα σε περίπου 76, είπε το ίδιο πρόσωπο.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να εκπαιδεύσουν ορισμένους Ουκρανούς εκτός της χώρας σε πυροβολικά Howitzer τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να επανεφοδιάζει και να ανεφοδιάζει εξαρτήματα για ορισμένα από τα στρατιωτικά της συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων με κατευθυνόμενη ακρίβεια.

Η Ρωσία δεν ελέγχει ακόμη πλήρως τη Μαριούπολη

Η κατάσταση στη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας Μαριούπολη είναι “εξαιρετικά δύσκολη” αλλά η πόλη δεν έχει τεθεί υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ είπε επίσης πως οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% και πως οι υποδομές της Ουκρανίας τίθενται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο.

Η Ουκρανία κάλεσε επίσης σήμερα τη Ρωσία να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για απομάκρυνση από την πολιορκούμενη Μαριούπολη και έναν από το εργοστάσιο χαλυβουργίας που είναι η τελευταία σημαντική περιοχή ουκρανικής αντίστασης.

“Απαιτούμε έναν επείγοντα ανθρωπιστικό διάδρομο από την περιοχή του εργοστασίου Azovstal για γυναίκες, παιδιά και άλλους αμάχους”, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ σε ανάρτηση στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν περικυκλωθεί, αλλά δεν έχουν παραδώσει το βασικό ανατολικό λιμάνι, με τα στρατεύματα να αντέχουν στο γιγάντιο χαλυβουργείο Azovstal, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Μανώλης Δράκος