• 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Τεράστια καταστροφή στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

 Τεράστια καταστροφή στη Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

Έκτακτη σύσκεψη όλων των συναρμόδιων Υπουργών συγκαλείται στις 9.30 υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και με του επικεφαλής της ΕΥΠ και του ΓΕΕΘΑ μετά την καταστροφή του Κέντρου Καταγραφής και Υποδοχής της Μόριας στη Μυτιλήνη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διερευνάται και ο τρόπος και τα αίτια που οδήγησαν στον εμπρησμό, διότι η Πυροσβεστική δεν μπόρεσε να δράσει όπως θα μπορούσε, καθώς την απέτρεψε όλη αυτή η έκρηξη και η αντίδραση στον οικισμό μετά την πληροφόρηση για θετικά κρούσματα.

Δόθηκε πραγματική μάχη όλη νύχτα. Το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τόνισε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και θα απομακρυνθούν από το νησί όσοι διέμεναν στη Μόρια για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού στον πληθυσμό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί 35 αιτούντες άσυλο και άγνωστος αριθμός έχει διασκορπιστεί στην ευρύτερη περιοχή και η δομή εκκενώθηκε. Όπως είπε θα υπάρξει άμεση μέριμνα για να στεγαστούν οι χιλιάδες άνθρωποι, με ιδιαίτερη προσοχή για την προστασία των πιο ευάλωτων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας είπε: ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα» όσον αφορά στην πιθανότητα για προβοκάτσια. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτοχρόνως, ο Στ. Πέτσας δεσμεύτηκε, πως κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν θα φύγει από το νησί, αντιθέτως όλοι θα υποβληθούν σε τεστ covid-19. Επανέλαβε ότι το νησί θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και ότι πρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις (τρεις διμοιρίες ΜΑΤ) κατευθύνονται στο νησί με στόχο, προφανώς, να ελεγχθεί η κατάσταση και να μην φύγουν από την περιοχή της Μόριας οι 13.000 άνθρωποι που είναι εκεί.   

Στη Λέσβο, όπως είπε μεταβαίνει αυτή την ώρα ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Θα φροντίσει για τις άμεσες ανάγκης στέγασης, αλλά θα χρειαστεί ευρύτερο σχεδιο.