• 6 Μαΐου, 2021

Johnson & Johnson: Νέα εξέλιξη – Καθυστερήσεις παράδοσης στην Ευρώπη

 Johnson & Johnson: Νέα εξέλιξη – Καθυστερήσεις παράδοσης στην Ευρώπη

Η Johnson & Johnson δήλωσε την Τρίτη ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων της στην Ευρώπη και πως επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας των ΗΠΑ πρότειναν νωρίτερα την Τρίτη να διακοπεί άμεσα η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την εμφάνιση θρομβώσεων σε έξι άτομα μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό τους.

Και οι έξι στους οποίους χορηγήθηκε το εμβόλιο ήταν γυναίκες ηλικίας 18 με 48 ετών. Η μία γυναίκα πέθανε, ενώ η δεύτερη στη Νεμπράσκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σημείωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Η FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν μια ανακοίνωση αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19, συστήνοντας να σταματήσει η χορήγησή του, όπως αναφέρεται σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter. Στην κοινή τους δήλωση τονίζεται ότι οι παρενέργειες φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ο αρμόδιος ρυθμιστής στην ΕΕ δήλωσε πως επανεξετάσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για πιθανές θρομβώσεις.

Τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπανίων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, η μία από τις οποίες κατέληξε σε θάνατο, έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J από τη μονάδα της Janssen, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στις 9 Απριλίου.

Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson ξεκίνησε τη Δευτέρα να παραδίδει τις πρώτες δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες δόσεις αναμένονται στην Ελλάδα την Τετάρτη (14/4), ενώ οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα (19/4).

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.