Ιστορική ανατροπή και θρίλερ στις γαλλικές εκλογές – Οριακή νίκη Μελανσόν δείχνουν τα αποτελέσματα – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

 Ιστορική ανατροπή και θρίλερ στις γαλλικές εκλογές – Οριακή νίκη Μελανσόν δείχνουν τα αποτελέσματα – Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Οριακή νίκη της Nupes, της αριστερής συμμαχία της οποίας ηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, έναντι της δεξιάς του Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει η μέχρι στιγμής καταμέτρηση των ψήφων στις ιστορικής σημασίας πλέον γαλλικές βουλευτικές εκλογές.

Η παράταξη του Γάλλου προέδρου συγκεντρώνει προς το παρόν 25,81% πίσω από το 26,10 % της «Λαϊκής Ενωσης» στον χθεσινό πρώτο γύρο, σύμφωνα με την ενσωμάτωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους τιμώρησε ή αδιαφόρησε για το πολιτικό σύστημα, καθώς η αποχή σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ, ύψους 47%, σύμφωνα με τις προβλέψεις εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Γαλλικές – Βουλευτικές εκλογές: Εκτιμήσεις, διακύβευμα, συμπεράσματα

Το θρίλερ συνεχίζεται και ακόμα και αν το Ensemble περάσει μπροστά απειλείται από το Nupes και σίγουρα απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για την οποία χρειάζονται 289 έδρες από το σύνολο των 577.

Σύμφωνα με προβλέψεις μετά το κλείσιμο της κάλπης, το κόμμα του Μακρόν μπορεί να καταλάβει από 255 έως 259, ο συνασπισμός του Μελανσόν από 150 έως 190 και η τρίτη Λεπέν από 15 έως 40 έδρες.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένει κανείς τον δεύτερο γύρο την ερχόμενη Κυριακή για να δει εάν ο «πρόεδρος των πλουσίων», ο οποίος επανεξελέγη την 24η Απριλίου για δεύτερη πενταετή θητεία, θα συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική του ή αν θα τον επηρεάσει η θεαματική άνοδος του αριστερού μετώπου. Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά στην ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας της Γαλλίας, το κόμμα του προέδρου δεν εξελέγη ξεκάθαρα πρώτο το βράδυ του πρώτου γύρου.

«Η αλήθεια στο τέλος του πρώτου γύρου είναι ότι το προεδρικό κόμμα ηττήθηκε και ηττήθηκε» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες βράδυ ο Μελανσόν και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες «για να απορρίψουν οριστικά τις καταστροφικές πολιτικές της πλειοψηφίας του κ. Μακρόν».

Έκκληση στους ψηφοφόρους για τον δεύτερο γύρο απηύθυνε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Μακρόν. «Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε», είπε.

Εμφανής η ήττα για την δεξιά με το LR των Ρεπουμπλικάνων και το UDI να συγκεντρώνουν ως τώρα 11,31%. Αντίθετα, η ακροδεξιά σημείωσε άνοδο με την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν να σημειώνει άνοδο φτάνοντας στο 18,67 %. Ο άλλος ακροδεξιός ηγέτης, ο Έρικ Ζέμουρ, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο.

Παναγιώτης Δρίβας