• 13 Μαΐου, 2021

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τρεις προδότες του στέμματος

 Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τρεις προδότες του στέμματος

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε το Σάββατο τρεις στρατιώτες για «προδοσία», δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Οι στρατιώτες κρίθηκαν ένοχοι για “το έγκλημα της Μεγάλης Προδοσίας σε συνεργασία με τον εχθρό” με τρόπο που απειλεί το βασίλειο και τα στρατιωτικά του συμφέροντα, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που δημοσίευσε η επίσημη Υπηρεσία Τύπου της Σαουδικής Αραβίας.

Η δήλωση ονόμασε τους τρεις στρατιώτες – Mohammed bin Ahmed, Shaher bin Issa και Hamoud bin Ibrahim – χωρίς να προσδιορίσει με ποιους κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς ο Πρίγκιπας Μωάμεθ μπιν Σαλμάν, ο 35χρονος κληρονόμος του θρόνου, εδραιώνει τη θέση του στην εξουσία και καθώς η στρατιωτική εκστρατεία υπό τη Σαουδική Αραβία εντείνεται στη γειτονική Υεμένη.

Ο πρίγκιπας Μωάμεθ θεωρείται ήδη ως de facto κυβερνήτης της χώρας, ελέγχει όλους τους μεγάλους αρμούς της κυβέρνησης, από την άμυνα έως την οικονομία.

Κατέχει τον τίτλο του υπουργού Άμυνας, ενώ ο μικρότερος αδελφός του πρίγκιπας Khalid bin Salman είναι αναπληρωτής.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, ο πρίγκιπας, έχει επιβάλει εκτεταμένη καταστολή εναντίον κριτών του, καθώς και αντιπάλων, με τη φυλάκιση διακεκριμένων βασιλικών μελών της οικογένειας, επιχειρηματιών, κληρικών και ακτιβιστών.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ο πρίγκιπας Ahmed bin Abdulaziz al-Saud, αδελφός του βασιλιά Salman, και ο ανιψιός του μονάρχη πρίγκιπα Mohammed bin Nayef, συνελήφθησαν, σύμφωνα με πολλές πηγές, καθώς ο πρίγκιπας προσπάθησε να εξαλείψει τα ίχνη της εσωτερικής διαφωνίας, ενώ Σαουδαραβικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως τη συνεχιζόμενη κράτησή τους.

Το Ριάντ οδήγησε έναν στρατιωτικό συνασπισμό στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 για να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, αλλά προσπάθησε να εκδιώξει τους αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αντιμετωπίζει επίσης μια αύξηση των επιθέσεων πυραύλων και αεροσκαφών εναντίον του βασιλείου.

Οι μάχες έχουν επίσης εντατικοποιηθεί για τη βασική περιοχή της Υεμένης στο Marib, με 53 μαχητές υπέρ της κυβέρνησης και των ανταρτών Χούτι να πεθαίνουν τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε το Σάββατο πιστοί αξιωματούχοι.

Πηγή: AFP