• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ΠτΔ “δείχνει” το ΥΠΕΞ για τον αποκλεισμό του διασώστη προσφύγων- Τι αναφέρουν πηγές της Προεδρίας

 Η ΠτΔ “δείχνει” το ΥΠΕΞ για τον αποκλεισμό του διασώστη προσφύγων- Τι αναφέρουν πηγές της Προεδρίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση των παρασημοφορήσεων. Αυτό αναφέρουν κύκλοι της προεδρίας με αφορμή που έχει προκύψει με τη μη παρασημοφόρηση του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Συγκεκριμένα οι πηγές της προεδρίας ανέφεραν ότι εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο 106/1975 (το άρθρο 1 ιδιαίτερα) όπως γίνεται κάθε χρόνο στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Τα άτομα προς παρασημοφόρηση ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην αρχική λίστα που δόθηκε βρισκόταν και το όνομα του Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Εν συνεχεία όμως, το βράδυ της Παρασκευής η προεδρία ενημερώθηκε από το ΥΠΕΞ ότι το όνομα του Ιάσωνα Αποστολόπουλου έχει βγει από το λίστα (και ενώ του είχε ήδη αποσταλλεί πρόσκληση να δώσει το παρών στη σημερινή γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας).

Η Προεδρία, ως όφειλε, απέστειλε με ορθή επανάληψη τη νέα λίστα και προχώρησε και στη σχετική διόρθωση στην ιστοσελίδα της.

Το ερώτημα πάντως παραμένει: Ποιος και ποια κριτήρια παρενέβη εκθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μία μάλιστα τόσο εμβληματική ημέρα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΝΕΒΗ: Ιάσων Αποστολόπουλος: Πως ματαιώθηκε αιφνιδίως από την Προεδρία της Δημοκρατίας η παρασημοφόρηση του διασώστη- Η παρέμβαση Μπογδάνου

 Ιάσων Αποστολόπουλος: Πως ματαιώθηκε αιφνιδίως από την Προεδρία της Δημοκρατίας η παρασημοφόρηση του διασώστη- Η παρέμβαση Μπογδάνου
Η Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι το ΥΠΕΞ αφαίρεσε τον Ιάδωνα Αποστολόπουλο από την λίστα

Οι λόγοι της απόφασης της ΠτΔ να μην προχωρήσει τελικά στην παρασημοφόρηση, παρότι είχε επισήμως ανακοινωθεί, δεν έχουν διευκρινισθεί, ωστόσο κάποιοι αναφέρονται σε επικριτικές αναφορές του διασώστη, παλαιότερα, σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Την παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα η κυρία Σακελλαροπούλου, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος έχει διακριθεί διεθνώς για τη πολυετή συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη και την Αφρική.

Εχει βραβευθεί από τον δήμαρχο του Παλέρμο που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας του απένειμε το Ναυτικό Βραβείο 21 για τις διασώσεις του στη ζώνη της Μάλτας.

Με τον νεαρό διασώστη(37 ετών) επικοινώνησε η προεδρία της Δημοκρατίας και του ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη λίστα των ανθρώπων που θα παρασημοφορήσει η πρόεδρος, με απόφαση της ίδιας της κυρίας Σακελλαροπούλου που γνωρίζει και παρακολουθεί το έργο του. Χθες μάλιστα Παρασκευή, του ζητήθηκε η ακριβής ιδιότητα του για να συμπεριληφθεί στο σχετικό ΦΕΚ.

Σε χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τίτλο «Οι προσωπικότητες που θα παρασημοφορήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου» αναφέρεται σχετικά ότι θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

Όμως αργά χθες το βράδυ, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ότι «ο επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την πρόεδρο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».