Ιάσων Αποστολόπουλος: Πως ματαιώθηκε αιφνιδίως από την Προεδρία της Δημοκρατίας η παρασημοφόρηση του διασώστη- Η παρέμβαση Μπογδάνου

 Ιάσων Αποστολόπουλος: Πως ματαιώθηκε αιφνιδίως από την Προεδρία της Δημοκρατίας η παρασημοφόρηση του διασώστη- Η παρέμβαση Μπογδάνου

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, από την πρόεδρο της Δημοκρατίας.Η υπόθεση δεν έχει διευκρινιστεί και αναμένεται ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ωστόσο επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον πολυβραβευμένο διασώστη. Δημιουργήθηκε, δε, η εντύπωση πως υπήρξε παρέμβαση του βουλευτή Κ. Μπογδάνου εξαιτίας αναρτήσεών του στο twitter.

Οι λόγοι της απόφασης της ΠτΔ να μην προχωρήσει τελικά στην παρασημοφόρηση, παρότι είχε επισήμως ανακοινωθεί, δεν έχουν διευκρινισθεί, ωστόσο κάποιοι αναφέρονται σε επικριτικές αναφορές του διασώστη, παλαιότερα, σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική και τις επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Την παρασημοφόρηση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου, επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα η κυρία Σακελλαροπούλου, με ευκαιρία την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο Ιάσων Αποστολόπουλος έχει διακριθεί διεθνώς για τη πολυετή συνεισφορά του στη διάσωση των προσφύγων στη Μεσόγειο και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών από την Λιβύη και την Αφρική.

Εχει βραβευθεί από τον δήμαρχο του Παλέρμο που τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη και το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας του απένειμε το Ναυτικό Βραβείο 21 για τις διασώσεις του στη ζώνη της Μάλτας.

Με τον νεαρό διασώστη(37 ετών) επικοινώνησε η προεδρία της Δημοκρατίας και του ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη λίστα των ανθρώπων που θα παρασημοφορήσει η πρόεδρος, με απόφαση της ίδιας της κυρίας Σακελλαροπούλου που γνωρίζει και παρακολουθεί το έργο του. Χθες μάλιστα Παρασκευή, του ζητήθηκε η ακριβής ιδιότητα του για να συμπεριληφθεί στο σχετικό ΦΕΚ.

Σε χθεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με τίτλο «Οι προσωπικότητες που θα παρασημοφορήσει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου» αναφέρεται σχετικά ότι θα του απονεμηθεί ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος.

Όμως αργά χθες το βράδυ, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, ότι «ο επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την πρόεδρο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».

Η ανάρτηση Μπογδάνου συνοδεύεται από παλαιότερες αναφορές του διασώστη

Το σχόλιο Μπογδάνου προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, καθώς άφησε να εννοηθεί πως η μη παρασημοφόρηση του διασώστη οφείλεται (και) σε δική του παρέμβαση.

Ο βουλευτής, πάντως, ανέδρασε σε αρνητικά σχόλια σε βάρος του, λέγοντας πως “έγιναν τα δέοντα” και πως ο ίδιος δεν παρενέβη.

Το tvxs επικοινώνησε με τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή διάσωσης στη Σικελία. «Μετά τα μεσάνυχτα δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από το υπουργείο Εξωτερικών», είπε, « στο οποίο ο κ. Ζεβελέκης, που δεν γνωρίζω, μου ανακοίνωσε ότι “με τα νέα δεδομένα, δεν συγκροτείται η υπόθεση της παρασημοφόρησης μου”».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν διευκρίνισε ποια είναι τα νέα αυτά δεδομένα. Αλλά o κ. Μπογδάνος σχολιάζοντας στο facebook τις παρόμοιες απόψεις κι άλλων «αγανακτισμένων» οπαδών του, που ρωτούσαν αν.. «προλάβαμε τέτοια ξεφτίλα», έγραψε: «Έγιναν τα δέοντα».

Ποιος είναι

Ο 35χρονος Ιάσονας Αποστολόπουλος ασχολείται με τις διασώσεις στη θάλασσα και το προσφυγικό από το 2015. Αυτά τα χρόνια έχει ζήσει συγκλονιστικές εμπειρίες στη θάλασσα και έχει βοηθήσει στην διάσωση εκατοντάδων προσφύγων.

Όπως έγραψε το in.gr, ο κ. Αποστολόπουλος είναι διασώστης στο ιστιοφόρο Αlex το οποίο παραβίασε την ιταλική απαγόρευση και μπήκε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας δεκάδες πρόσφυγες.

Ο ίδιος είχε μιλήσει στο dinamopress.it για την ιστορία του και το ταξίδι από τη Λέσβο στη Mediterranea.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις διασώσεις στο νησί της Λέσβου, το καλοκαίρι του 2015. Πριν απο αυτό εργαζόμουν κατά καιρούς ως ναυαγοσώστης. Εκείνη την περίοδο, στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία, έφταναν καθημερινά χιλιάδες μετανάστες. Δεν υπήρχε κανένας για να τους βοηθήσει. Ούτε ΜΚΟ, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η Φρόντεξ. Τίποτα και κανένας. Έτσι λοιπόν, κάποιοι άνθρωποι απο το ελληνικό κίνημα, κυρίως απο την περιοχή των Εξαρχείων, αποφάσισαν να δράσουνε και να βρεθούνε στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να βοηθήσουνε τους μετανάστες. Πολλοί απο αυτούς είχαν βοηθήσει ήδη τους πρόσφυγες που βρίσκονταν στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, το οποίο ήταν τότε σαν σημείο αναφοράς πριν απο τη μετάβαση τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Όταν φτάσαμε στην παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς, δημιουργήσαμε μια αυτοδιαχειριζόμενη κατασκήνωση και μια αλληλέγγυα κουζίνα. Το Platanos Refugee Solidarity. Στηρίζαμε οικονομικά οι ίδιοι το εγχείρημα αυτό ή στηριζόμασταν σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Στην θάλασσα έβλεπες παντού μαύρες κουκίδες, απο τις πολλές μικρές βάρκες και τα φουσκωτά που έφταναν στις ακτές, μεταφέροντας δεκάδες ανθρώπους. Μόνο στην παραλία στην οποία βρισκόμασταν εμείς, έφταναν 3.000 άτομα κάθε μέρα. Εμφανιζόντουσαν απο κάθε μεριά: απο τις παραλίες, τα βράχια και τους κολπίσκους. Το νησί ήταν γεμάτο απο κόσμο».

« Εμείς βρεθήκαμε εκεί απο τις αρχές του Οκτώρη του 2015. Μέσα σε λιγότερο απο ένα μήνα, συνέβη κάτι που άλλαξε τα πάντα. Ήταν 28 Οκτώβρη και μπροστά στα μάτια μας έγινε ένα μεγάλο ναυάγιο, στην περιοχή του Μολύβου. Μέσα στη θάλασσα υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Η Φρόντεξ δεν έκανε τίποτα. Η Proactiva διέθετε μόνο jet skis. Οι μόνοι που βγήκανε στη θάλασσα με τις βάρκες τους και προσπαθούσαν να σώσουν τους ανθρώπους, ήταν οι ψαράδες απο τη Σκάλα Συκαμνιάς. Εμεις βρισκόμασταν στην παραλία, παρακολουθώντας ανήμποροι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πνίγονται. Εκείνη την ημέρα πνίγηκαν 50 άνθρωποι. Τους βλέπαμε μπροστά στα μάτια μας, ανάμεσα στα κύματα και την ακτή. Είχαμε τρελλαθεί όλοι απο την θλίψη και την οργή. Το ίδιο βράδυ κάναμε συνέλευση. Τότε ενημέρωσα και τους υπόλοιπους οτι έχω ένα μικρό φουσκωτό στην Αθήνα, οτι ξέρω να το οδηγώ και οτι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα διάσωσης. Συμφώνησαν όλοι και έτσι συγκεντρώσαμε τα χρήματα μεταξύ μας, προκειμένου να μεταβώ στην Αθήνα για να φέρω το φουσκωτό στην Λέσβο».

Σχετικά Άρθρα