• 18 Οκτωβρίου, 2021

Η μάχη της Φώφης Γεννηματά φέρνει ανατροπές σε ΚΙΝΑΛ-κεντροαριστερά – Πόσο επηρεάζονται οι εξελίξεις ενόψει εξεταστικής

 Η μάχη της Φώφης Γεννηματά φέρνει ανατροπές σε ΚΙΝΑΛ-κεντροαριστερά – Πόσο επηρεάζονται οι εξελίξεις ενόψει εξεταστικής

Η επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά συγκέντρωσε όλους τους στενούς της συνεργάτες της στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Από εκεί την άκουσαν να τους σε ανοιχτή ακρόαση «Θα κερδίσω και αυτή τη δύσκολη μάχη». Η κλινική της εικόνα μαζί με τις οδηγίες των γιατρών στον Ευαγγελισμό δεν άφησαν κανένα περιθώριο. «Δεν μπορώ να δώσω και τις δυο μάχες» φαίνεται να είπε στους συνεργάτες της οι οποίοι αγωνιούν για την εξέλιξη της υγείας της και της υποτροπής της νόσου της με την οποία είχε αναμετρηθεί και πριν από 15 χρόνια και είχε βγει νικήτρια.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τα προβλήματα είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα ωστόσο η προχθεσινή εξέλιξη οδήγησε στο νοσοκομείο αιφνιδιάζοντας άπαντες, ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους.

  • Από το περιβάλλον της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ για τα επόμενα 24ωρα δεν προβλέπεται καμία άλλη κίνηση σε επίπεδο κομματικής λειτουργίας πέραν της κατ’ αρχήν πρόθεσής τους να αποσταλούν οι υπογραφές που συγκέντρωσαν τα στελέχη του κόμματων για την υποψηφιότητά της όπως προβλέπει το καταστατικό.

Σκέψεις για την αναπλήρωση της δικής υποψηφιότητας από άλλο πρόσωπο, όπως ακούγεται, δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπει και κάποιος νέος διεκδικητής στην κούρσα ακόμη και από το περιβάλλον της προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με όρους ενότητας.

Για την ώρα πάντως η κούρσα φαίνεται ότι είναι για δυο. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος ανέστειλαν την προεκλογική τους δραστηριότητα με τον πρώην Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να μεταβαίνει και στο νοσοκομείο για να δει από κοντά την κα Γεννηματά και να της συμπαρασταθεί «ως σύντροφος και φίλος». Αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε και ο Χάρης Καστανίδης, ωστόσο η δήλωση Ανδρουλάκη άφησε ανοιχτό το χρόνο κατά τον οποίο θα επιστρέψει στην προεκλογική του εκστρατεία, κάτι που βάζει πολλούς σε σκέψεις για το αν τελικά θα έχουμε πλήρη αναστολή.

Πάντως από όλες τις πλευρές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκεται αναβολή των εκλογών κάτι που διαφαίνεται και από την ανακοίνωση της κ. Γεννηματά η οποία εγγυήθηκε τις διαδικασίες των εσωκομματικών εκλογών.

Τα πάνω κάτω

Ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και αναβολή των εκλογών. Το βέβαιο όμως είναι ότι η απόσυρση της κας Γεννηματά από την κούρσα διαδοχής του ΚΙΝΑΛ ανατρέπει πολλά στον πολιτικό χάρτη και τους σχεδιασμούς.

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι προς ποια κατεύθυνση θα κλίνει το κόμμα με το νέο πρόεδρο. Προς τα αριστερά ή προς το κέντρο και την κεντροδεξιά;.

Κι αυτό αφορά κατά βάση στους εκλογικούς σχεδιασμούς με την απλή αναλογική που γίνονται στην Κουμουνδούρου αλλά και στους σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει τώρα να ζυγίσει και τις δικές του προθέσεις σε σχέση με τις επαναληπτικές εκλογές με το δικό του εκλογικό σύστημα του κλιμακωτού μπόνους.

  • Ήδη πάντως καταγράφεται αβεβαιότητα και για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας, με το ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για τις Λίστες Πέτσα και την Opinion Poll να μπαίνει τώρα σε αχαρτογράφητα νερά. Ενδιαφέρον θα έχει αν τελικά η ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση για το περιεχόμενο της εξεταστικής επιτροπής και αν αυτή θα επεκταθεί στα πεπραγμένα και τις περιόδου διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τίθεται επομένως και ένα ακόμη ερώτημα για το ποια στάση θα κρατήσουν τα μέλη της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση αν επαληθευτούν οι διαρροές που θέλουν και τη ΝΔ να καταθέτει και δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής διευρύνοντας το χρόνο διερεύνησης εκκινώντας από το 2015 και αν αυτή θα τεθεί στην κρίση της ολομέλειας με τους βουλευτές των κομμάτων να καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε δυο.

Και στη μέση εξεταστική

Πάντως από την Κουμουνδούρου δεν περιμένουν τις εξελίξεις και στις κυβερνητικές διαρροές για ξεχωριστή πρόταση από την πλευρά της ΝΔ δηλώνουν παρόντες.

Σε κάθε περίπτωση εκτός από την ικανοποίηση που επικρατεί για την καταρχήν νίκη σε επικοινωνιακό επίπεδο καθώς η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε τον πανικό του Μεγάρου Μαξίμου καθώς εγκλώβισε τη ΝΔ σε μια συζήτηση θεσμικού χαρακτήρα από την οποία δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών. Η θετική στάση όλων των κομμάτων για την εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα, τα χρήματα που μοίρασε το Υπουργείο Υγείας και οι απευθείας αναθέσεις για τη χειραγώγηση των ΜΜΕ κλείδωσε την εφαρμογή την εφαρμογή του αναθεωρημένου άρθρου του Συντάγματος και από τη διερεύνηση δεν μπορεί να ξεφύγει.

Από την Κουμουνδούρου καλούν τη ΝΔ να αφήσει τις θεσμικές ακρότητες και να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ποινικές ευθύνες

Όπως σημειώνουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία και στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί και επομένως θα έχει τη δυνατότητα να διευρύνει το έργο της.

Ωστόσο με βάση και το κλίμα που καλλιεργούν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης για εξεταστική γενικά περι δημοσκοπήσεων η Κουμουνδούρου προειδοποιεί τη ΝΔ ότι δεν θα επιτρέψει να παρακαμφθεί το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των λιστών Πέτσα – Κικίλια και της χρηματοδότησης του ιδιοκτήτη της OpinionPoll με κρατικό χρήμα.

Οι ευθύνες πιθανότατα να μην είναι μόνο πολιτικές, διότι μιλάμε για δημόσιο χρήμα που ξεπερνά κατά πολύ τα 40 εκατ. € σημείωναν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.