• 28 Σεπτεμβρίου, 2020

Η Lufthansa είπε “ναι” στα 9 δισ. ευρώ της Μέρκελ για να σωθεί

 Η Lufthansa είπε “ναι” στα 9 δισ. ευρώ της Μέρκελ για να σωθεί

Αποδεκτή έγινε από τη Lufthansa η πρόταση οικονομικής βοήθειας των 9 δισ. ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της αεροπορικής εταιρίας συμφώνησε νωρίτερα σήμερα στη συμμετοχή του κράτους με ποσοστό 20% ως αντάλλαγμα για πακέτο στήριξης ύψους εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ και πιστώσεις έως και τριών δισεκατομμυρίων. Η συμφωνία κατέστη εφικτή μετά την αλλαγή στάσης του μεγαλομετόχου της Lufthansa (15%) Χέρμαν Τίλε, ο οποίος, όπως είπε, προέταξε τελικά το συμφέρον των εργαζομένων.

Η πρόταση του Βερολίνου είχε λάβει προηγουμένως και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξέτασε τα θέματα ανταγωνισμού και επέβαλε στην γερμανική αεροπορική εταιρία να παραχωρήσει σε ανταγωνιστές της δικαιώματα προσγείωσης και απογείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια Φρανκφούρτης και Μονάχου.

Ακόμη πάντως και με την κρατική βοήθεια, η εταιρία έχει ήδη επισημάνει ότι μπορεί να χρειαστεί να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αναμένεται να παραμείνει χαμηλή για χρόνια. Σήμερα ωστόσο η διοίκηση κατέληξε σε συμφωνία και με το συνδικάτο των γερμανών συνοδών αέρος, για οικονομικές περικοπές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2023, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απολύσεις.