• 13 Απριλίου, 2021

Στο υπουργικό η υπόθεση Λιγνάδη – Νέα κάλυψη Μητσοτάκη παρά την κατακραυγή

 Στο υπουργικό η υπόθεση Λιγνάδη – Νέα κάλυψη Μητσοτάκη παρά την κατακραυγή

Ενώπιον του υπουργικού συμβούλιου, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, η Λίνα Μενδώνη. Αποφασισμένος να την στηρίξει ο πρωθυπουργός παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την υπουργό Πολιτισμού την ώρα που οι εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη είναι ραγδαίες και εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθεί στην ανακρίτρια.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Εμμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπερασπιστική γραμμή του υπουργού Πολιτισμού αναλαμβάνοντας ουσιαστικά και το πολιτικό κόστος που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η συγκεκριμένη υπόθεση. Οι αποστάσεις που παίρνουν δημόσια οι «γαλάζιοι» βουλευτές από την Λίνα Μενδώνη αλλά και οι έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν στον καλλιτεχνικό χώρο δεν φαίνονται ικανές για να αλλάξουν την επικοινωνιακή τακτική του Μαξίμου.

  • Τα τελευταία 24ωρα και ενόψει της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στην βουλή έχουν ενταθεί οι πιέσεις σε κυβερνητικά στελέχη αλλά και σε βουλευτές που βρίσκονται σε διαφορετική γραμμή να χαμηλώσουν τους τόνους, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση στηρίζει από την πρώτη στιγμή την υπουργό Πολιτισμού η οποία έχει προσφέρει σημαντικά στο συγκεκριμένο χώρο. 

Την τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ανέδειξε ουσιαστικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που συνομιλούσε τακτικά τις τελευταίες ημέρες με την υπουργό Πολιτισμού και συμφώνησε να δοθεί η συνέντευξη τύπου, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν το δικαίωσε, όπως παραδέχθηκε και το Μαξίμου που διαφώνησε με τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνος άνθρωπος» που χρησιμοποίησε για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε την Λίνα Μενδώνη «άξια υπουργό» Μενδώνη, τόνισε πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση και σημείωσε πως η υπουργός Πολιτισμού δεν γνώριζε την ποιότητα του συγκεκριμένου προσώπου όταν τον πρότεινε για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

  • Παράλληλα στην κυβέρνηση δεν βλέπουν να υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στο θέμα της απομάκρυνσης του Δημήτρη Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη «η Λίνα Μενδώνη τον απέπεμψε πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη». 

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού η οποία θα θελήσει να δικαιολογήσει την στάση της και να διώξει την καχυποψία που υπάρχει σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη που αποφεύγουν να την στηρίξουν δημόσια.

Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την σύγκρουση της Πέμπτης με στόχο, όπως σημειώνουν, να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη της υπόθεσης  από την κυβέρνηση. Παράλληλα επιμένουν να ζητούν την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει τις πολιτικές ευθύνες που έχει ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα και θα τον  καλέσει να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα και τον ελληνικό λαό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης  επέμεινε στα περί απόπειρας συγκάλυψης, υποστηρίζοντας αφενός ότι η υπόθεση Λιγνάδη απεικονίζει το μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ και  αφετέρου ότι δεν μπορεί να επιφέρει την κάθαρση που απαιτεί η κοινωνία λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής αδιαφάνειας.

Ωστόσο οι αναρτήσεις του Κώστα Βαξεβάνη εναντίον του πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Κουμουνδούρου καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην βουλή σε θέση απολογούμενου παίρνοντας αποστάσεις από τον δημοσιογράφο, γεγονός το οποίο εκμεταλλεύεται η κυβέρνηση.