• 27 Ιουλίου, 2021

Επιδημία στους νέους: Συναγερμός από τους ειδικούς για το τέταρτο κύμα

 Επιδημία στους νέους: Συναγερμός από τους ειδικούς για το τέταρτο κύμα

Για μη ελεγχόμενη κατάσταση μιλούν πλέον ανοιχτά οι ειδικοί ως προς το τέταρτο κύμα του κοροναϊού που δοκιμάζει τη χώρα.

O καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στα νησιά κι έτσι δεν υπήρξε αντίστοιχη προετοιμασία.

«Μάλλον υποεκτιμήθηκε η πιθανότητα και ο τρόπος που αυξήθηκε η επιδημία. Αυτό έγινε! Δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι ανάγκες σε χώρους καραντίνας. Το οποίο δεν είναι παράλογο. Υποτίθεται ότι αυτός που πήγε στο νησί είναι ελεγμένος. Υποτίθεται ότι οι άνθρωποι στα νησιά -οι γηγενείς κάτοικοι- είναι εμβολιασμένοι. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση ξέφυγε. Αλλά ξαναλέω ότι δεν έχουμε ακόμα βαριά περιστατικά κι αυτό είναι καλό», σημειώνει.

«Θεωρώ δεδομένο πως θα επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην χώρα μας όπως συνέβη σε όλον τον κόσμο» ανέφερε μεταξύ άλλων η Βάνα Παπαευαγγέλου μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και καθηγήτρια Παιδιατρικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

ΣΟΚ από νέα στοιχεία: Έδειρε τη Γαρυφαλλιά πριν τη ρίξει στο γκρεμό – Ζητούσε βοήθεια η 26χρονη

Η ίδια εκτιμά πως είναι παντού στην Ελλάδα και όπως είπε ο καθένας είτε στο σπίτι του είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ότι ξέρει. 

Όπως επεσήμανε αυτή είναι η φύση του ιού και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανακάμψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων με την συμπεριφορά μας. 

Η ίδια αναφέρθηκε για την νέα πληροφόρηση που έχει η επιτροπή κάθε Τετάρτη με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη όπου βλέπουν την ηλιακιακή κατανομή των κρουσμάτων και χαρτογραφούν τις ιχνηλατήσεις δηλαδή σε κάθε περιοχή καταγράφονται οι τρόποι μετάδοσης π.χ οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ. 

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν, σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί και σε εργασιακά περιβάλλοντα» είπε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε πως ο ιός με την μετάλλαξη Δ μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι αυτό τονίζεται ότι φοράμε την μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς κόσμους. 

ΠΟΕΔΗΝ: «Μεγάλη ταλαιπωρία θετικών κρουσμάτων στα νησιά»

Στοιχεία για την ανεπάρκεια των ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά που έχουν έξαρση του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα, η ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, όταν εξαγγέλθηκε το σχέδιο για τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων και τη δημιουργία των Covid-free νησιών, δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον εμβολιασμό των εποχικών εργαζόμενων, που αποτελούν τον κύριο όγκο απασχόλησης στη βιομηχανία του τουρισμού.

Δείτε ποια εικόνα παρουσιάζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, για τα νησιά με έξαρση κρουσμάτων:

Μύκονος: Τα θετικά περιστατικά κορονοϊού που εντοπίζονται στο κέντρο υγείας αυξήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα διέγνωσαν 15 κρούσματα την ημέρα. Το ξενοδοχείο καραντίνας 25 κλινών είναι γεμάτο και τα θετικά περιστατικά περιμένουν ώρες έξω από τα σκαλιά του Κέντρου Υγείας με συμπτώματα. Στο κέντρο υγείας είναι μόνο 7 νοσηλευτές με πολλές ακάλυπτες βάρδιες.