• 18 Ιουνίου, 2021

Η Γερμανία “κλείνει” τα σύνορα με τη Βρετανία λόγω ινδικής μετάλλαξης- Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Ελλάδα

 Η Γερμανία “κλείνει” τα σύνορα με τη Βρετανία λόγω ινδικής μετάλλαξης- Στη ζώνη κινδύνου παραμένει η Ελλάδα

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατατάσσει τη Μ. Βρετανία στις χώρες με «πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης».

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 12 χώρες με εκτεταμένη διάδοση μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα μεσάνυχτα απαγορεύεται η μεταφορά ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Γερμανία – είτε αεροπορικώς, είτε με τρένο, είτε με λεωφορείο, είτε με πλοίο. Εξαιρούνται γερμανοί πολίτες και αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία. Εισερχόμενοι από τη Μ. Βρετανία θα πρέπει να προσκομίζουν κατά την είσοδο τους αρνητικό τεστ. Εκτός αυτού μπαίνουν για 14 ημέρες υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Αιτία της γερμανικής απόφασης είναι η υψηλή διάδοση της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού B.1.617 στη Μ. Βρετανία προπαντός στη νοτιοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο. Στην απόφαση του Βερολίνου συνέβαλε και η επιμονή της βρετανικής κυβέρνησης στην απόφαση να καταργήσει ως τις 21 Ιουνίου σταδιακά όλα τα περιοριστικά μέτρα. Το γερμανικό κρατικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ θεωρεί την ινδική μετάλλαξη πολύ πιο μεταδοτική και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια – πολύ πιο ανθεκτική. «Aν θέλουμε να μειώσουμε τους αριθμούς κρουσμάτων τότε θα πρέπει να αποτρέψουμε, εταδοτικές μεταλλάξεις του ιού να θέσουν σε κίνδυνο αυτό το στόχο», δηλώνει εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Έλεγχος διαβατηρίων, αεροδρόμιο Μονάχου

Καμία αλλαγή για Ελλάδα και Κύπρο

Στον επικαιροποιημένο πίνακα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών η Γαλλία και η Κροατία δεν θεωρούνται πλέον χώρες «υψηλού κινδύνου» αλλά χώρες «κινδύνου». Καμία επιφύλαξη δεν διατυπώνεται πλέον για Φινλανδία, Ιρλανδία, Τζαμάικα, Ρουμανία, Άγιο Μαρίνο, Σλοβακία και Ισπανία. Η δε Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία χώρες «κινδύνου» και η Κύπρος στις χώρες «υψηλού κινδύνου». Εισερχόμενοι από την Ελλάδα στη Γερμανία μπορεί να αποφύγουν την καραντίνα προσκομίζοντας αρνητικό τεστ. Όσοι έρχονται από την Κύπρο μπαίνουν οπωσδήποτε σε καραντίνα για 10 ημέρες, τις οποίες μπορούν να μειώσουν με αρνητικό τεστ στις πέντε.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ινδική μετάλλαξη

Η ινδική μετάλλαξη του ιού Β.1.617 περιέχει δύο σημαντικές μεταλλάξεις του γενετικού υλικού: E484Q und L452R. Πίσω από τους κωδικούς αυτούς κρύβεται η ακριβής θέση των μεταλλάξεων στο γονιδίωμα. Οι δύο μεταλλάξεις είναι γνωστές εδώ και καιρό. Η E484Q μοιάζει με τη μετάλλαξη E484K, η οποία εμφανίζεται τόσο στην νοτιοαφρικανική όσο και τη βρετανική μετάλλαξη. Η L452R εντοπίστηκε στην μετάλλαξη της Καλιφόρνιας CAL.20C. Στην Ινδία ωστόσο οι δύο μεταλλάξεις εμφανίζονται για πρώτη φορά ταυτόχρονα γι αυτό και γίνεται συχνά λόγος για «διπλή μετάλλαξη».

Το γεγονός ότι οι δύο μεταλλάξεις εμφανίζονται από κοινού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή η παραλλαγή του κορωνοϊού είναι διπλά μεταδοτική ή διπλά επικίνδυνη. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν σχετικές επιστημονικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί η θεωρία αυτή.

Σε κάθε περίπτωση οι δραματικές εξελίξεις στην Ινδία οφείλονται και στη διπλή μετάλλαξη. Στη χώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17 εκατομμύρια κρούσματα, περισσότερα ακόμα και από τις ΗΠΑ που κατείχαν παγκόσμια πρωτιά. Επιστήμονες εικάζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία είναι πολλαπλάσιος. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους στην Ινδία από αίτια σχετικά με τον κορωνοϊό.

Υπό κατάρρευση το ινδικό σύστημα υγείας

Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται στην Ινδία γύρω στα 332.000 κρούσματα, οδηγώντας σε κατάρρευση το σύστημα υγείας σε μεγάλα τμήματα της χώρας. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα εθνικές και τοπικές αρχές δεν έλαβαν με την απαραίτητη αποφασιστικότητα περιοριστικά μέτρα ή αναίρεσαν πρόωρα ισχύοντα μέτρα προστασίας επιτρέποντας μαζικές εκδηλώσεις.

Όταν μια νέα παραλλαγή του ιού βρίσκει τρόπο να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα τότε οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «escape-mutation» δηλαδή για «μετάλλαξη δραπέτη». Τέτοιες παραλλαγές ενδέχεται να είναι επικίνδυνες τόσο για εμβολιασμένους όσο και άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, μιας και θεωρείται ότι δεν είναι απολύτως προστατευμένα από την ινδική μετάλλαξη. Tην ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο αν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την μετάλλαξη σε άλλους.

Μέχρι αυτή την ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει την ινδική μετάλλαξη απλά ως “variant of interest”, ως «ενδιαφέρουσα παραλλαγή». Δεν αποκλείεται ωστόσο μέσα στο επόμενο διάστημα ο διεθνής οργανισμός να προβεί σε νέα αξιολόγηση των κινδύνων καθώς συνεχίζεται η συγκέντρωση σημαντικών επιστημονικών στοιχείων για την μετάλλαξη B.1.617.

Σε ανάρτησή του στο Twitter o επιδημιολόγος και βουλευτής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Καρλ Λάουτερμπαχ σημειώνει επικαλούμενος ινδική επιστημονική έρευνα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη B.1.617. Ο γερμανός ειδικός αναφέρεται και σε βρετανική έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι χάρη στον εμβολιασμό ο κίνδυνος μόλυνσης περιορίζεται κατά 65%. Ακόμα και στη περίπτωση νόσησης η πιθανότητα βαριάς ασθένειας μειώνεται σε εμβολιασμένους κατά 65%.

Ο Ρίχαρντ Νέχερ επικεφαλής ερευνητικής ομάδας εξειδικευμένης σε ιούς και βακτήρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας θεωρεί ότι «από τα ελάχιστα στοιχεία στη διάθεσή μας δεν είμαστε σε θέση να εξάγουμε ακόμα συμπεράσματα». Σημειώνει μάλιστα ότι λίγα είναι γνωστά για αρκετές μεταλλάξεις του κορωνοϊού: «Για το λόγο αυτό δεν πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην B.1.617 από ότι σε άλλες μεταλλάξεις».

Παρόμοια αξιολογεί την ινδική μετάλλαξη και ο επιδημιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité του Βερολίνου. Ήδη τον Μάρτιο έλεγε στο podcast του για τη Βορειογερμανική Ραδιοφωνία NDR, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σημείωσε μόνο ότι για να αντιμετωπιστούν οι περισσότερες «μεταλλάξεις δραπέτες» θα χρειαστεί μια μικρής έκτασης επικαιροποίηση στα εμβόλια νέας γενιάς.

Πηγή: DW