Ζάππειο: Γιατί ο Μητσοτάκης μίλησε για το 2015 – Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες

 Ζάππειο: Γιατί ο Μητσοτάκης μίλησε για το 2015 – Οι απουσίες που δεν πέρασαν απαρατήρητες

Η φιέστα στο Ζάππειο για την συμπλήρωση σαράντα χρόνων από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ ήταν βέβαιο οτι θα αξιοποιούνταν ως πολιτικό βήμα για να επισημάνει ο πρωθυπουργός τις ιδεολογικές διαφορές του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του εδώ και μέρες προϊδέαζαν για μια ομιλία που θα έβαζε το πλαίσιο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η επιλογή όμως του Κυριακού Μητσοτάκη να γυρίσει στο χθες και να αναφερθεί στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα το 2015, έγινε αντιληπτή ως ευθεία επίθεση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σημειωτέον δεν ήταν στο ακροατήριο.

  • «Είχαμε μόνον ένα δυσάρεστο διάλειμμα, το 2015 επικράτησε ο διχαστικός λαϊκισμός, τότε που η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν και συνέτριψαν τις δυνάμεις της δημαγωγίας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου.

Η Κουμουνδούρου αντέδρασε οργισμένα καθώς σε μια εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και με προσκεκλημένους τις κεφαλές της ΕΕ, “ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει λες και βρισκόταν σε κομματική συνεστίαση” σχολίαζαν σκωπτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  • “Μην ξαναπιάσει στο στόμα του τον όρο «λαϊκισμός» ο πρώην Μακεδονομάχος κ. Μητσοτάκης”, υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας εμπρηστική και διχαστική την ομιλία Μητσοτάκη, “που προεκλογικά ντύθηκε Μακεδονομάχος και οργάνωνε συλλαλητήρια μίσους και διχασμού ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός” κατέληξε η Κουμουνδούρου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης που βρισκόταν στην πρώτη σειρά της φιέστας του Ζαππείου δεν έκρυψε τη δυσφορία του.

  •  “Διχαστικός λαϊκισμός είναι να κρύβεις τη χρεοκοπία της χώρας την περίοδο 2009-2010 και την μνημονιακή οδύνη, ενώ η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κράτησε την χώρα στην Ευρώπη, την έβγαλε από τα μνημόνια και άφησε στα ταμεία 37δισ. ευρώ” σχολίασε με νόημα.

Γιατί όμως ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι της αντιπαράθεσης από το Μαξίμου; Η κυβέρνηση εισέρχεται στην διακεκαυμένη ζώνη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό κόστος. Το εργασιακό νομοσχέδιο έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής και των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης. Η ανάσυρση επιχειρημάτων από το παρελθόν στοχεύει στο να ξυπνήσει αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης στο κομματικό ακροατήριο.

Η εκδήλωση στο Ζάππειο διοργανώθηκε από το υπουργείο εξωτερικών και προσκλήσεις έλαβαν πρώην Πρωθυπουργοί, ευρωβουλευτές, ο αρχιεπίσκοπος κλπ.

  • Όμως καταγράφηκαν απουσίες, που δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά δεν βρέθηκαν στο Ζάππειο. Το ίδιο και ο πρωην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ενώ ο Κώστας Σημίτης ακύρωσε τελευταία στιγμή την παρουσία του.

Σχετικά Άρθρα