• 1 Αυγούστου, 2021

Γυρίζουν την πλάτη στους Covid free χώρους – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την επιλογή των επιχειρηματιών

 Γυρίζουν την πλάτη στους Covid free χώρους – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την επιλογή των επιχειρηματιών

Ελάχιστες φαίνεται ότι είναι οι επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν το μοντέλο για καταστήματα covid-free καθώς μόλις το μόλις το 6% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι θα κάνουν αμιγείς χώρους! Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ μπαρ, αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς, θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους για εμβολιασμένους και μη δηλ. μεικτούς χώρους.

Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις, οι οποίο θα προτιμήσουν τους Covid-free. Στους αμιγείς κλειστούς χώρους εστιατορίων και καφέ η πληρότητα θα μπορεί να φτάνει το 85%, ενώ οι πελάτες για να μπουν σε αυτούς θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στους μικτούς χώρους τώρα η πληρότητα θα φτάνει το 50%, ενώ όσοι θα θέλουν να τους επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test, ενώ ταυτόχρονα θα είναι υποχρεωτική και η χρήση μάσκας. «Οι περισσότεροι χώροι θα είναι μεικτοί. Οι πλειοψηφία πάει στην μεικτή επιλογή. Κανένας δεν θέλει να χάσει πελάτη. Θεωρώ πως ελάχιστα καταστήματα θα είναι covid free», λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δεβερώνης.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς αντιδρούμε γιατί μας έριξαν το μπαλάκι χωρίς να φταίμε. Η εστίαση τόσο καιρό έβαλε πλάτη. Από τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να κάνουμε την αστυνομία και τους γιατρούς στην είσοδο των καταστημάτων. Θα πρέπει να ζητάμε προσωπικά δεδομένα πολιτών» λέει ο κ. Δεβερώνης και συνεχίζοντας συμπληρώνει:

  • «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα κάνουν τα καταστήματά τους μεικτά, δεν έχω εικόνα για αποκλειστικά covid free μαγαζιά. Η πολιτεία πρέπει να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βάζουμε όλο τον κόσμο μέσα. Δεν είναι δυνατόν να χωρίζουμε παρέες. Υπάρχει αναστάτωση. Το μόνο που κάνουμε τώρα είναι να αναμένουμε πως θα λειτουργήσει όλο αυτό».

Το 85% των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης θα ανοίξουν τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους για εμβολιασμένους και μη. ‘Όπως λέει o Γενικός Γραμματέας της ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, αποφάσισαν να προχωρήσουν προς αυτή την κίνηση, διότι ακόμα υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων πολιτών.

  • «Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε το 85% των καταστημάτων θα είναι μεικτά. Το 6% θα είναι covid free και το 9% των καταστημάτων δεν ξέρουν ακόμη πως θα λειτουργήσουν. Οι πλειοψηφία δεν θέλει να διώχνει πελάτες. 9 στους 10 θα τα λειτουργήσουν μεικτά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα 60% των πολιτών που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη», ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

Η πρώτη εικόνα που υπάρχει είναι πως τα περισσότερα εστιατόρια θα λειτουργούν ως μεικτά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πιο μοιρασμένη είναι η κατάσταση στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εκεί που ήδη το Ποσειδώνιο, όπου τραγουδάει ο Πάνος Κιάμος, ανακοίνωσε πως θα λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους. Στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας ελάχιστα έως κανένα μαγαζί δεν θα λειτουργήσει ως covid-free, με εξαίρεση κάποια νησιά, όπως η Μύκονος, που όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Μυκόνου, Ηρακλής Ζησιμόπουλος οι «περισσότεροι καταστηματάρχες θέλουν να βάλουν όλο και πιο πολύ κόσμο μέσα στα μαγαζιά τους».