• 21 Οκτωβρίου, 2021

Γκάγκα: Οι Πανεπιστημιακές κλινικές θα δέχονται ασθενείς με Covid19 – Τι απάντησε σε ερώτηση του libre

 Γκάγκα: Οι Πανεπιστημιακές κλινικές θα δέχονται ασθενείς με Covid19 – Τι απάντησε σε ερώτηση του libre

Σχετικά με τη χτεσινή αναστάτωση ανάμεσα στους γιατρούς των Πανεπιστημιακών Κλινικών και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τη νοσηλεία ή όχι ασθενών με κορονοϊό στις Πανεπιστημιακές κλινικές, τοποθετήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κα Μίνα Γκάγκα, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Να θυμίσουμε ότι η κόντρα ξέσπασε όταν η Ιατρική Σχολή Αθηνών με έγγραφό της ανακοίνωσε ότι δε θα γίνονται δεκτοί στις κλινικές της ασθενείς με Covid-19.

Το επίμαχο έγγραφο κοινοποιήθηκε ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Τι ανέφερε το έγγραφο

Οι γιατροί των πανεπιστημιακών κλινικών του λεκανοπεδίου αναφέρουν πως για την καλύτερη διαχείριση της επιδημίας αλλά και των άλλων ασθενών με μείζονα, έκτακτα ή χρόνια προβλήματα υγείας, οι πάσχοντες από Covid-19 δε θα γίνονται δεκτοί στις πανεπιστημιακές κλινικές και θα διοχετεύονται για νοσηλεία αποκλειστικά σε κλινικές του ΕΣΥ.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, ανέφεραν ότι πρόκειται για ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της 31ης Αυγούστου.

Η επιστολή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στο Υπουργείο Υγείας:

Η άμεση και έντονη αντίδραση της ΕΙΝΑΠ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση και ζήτησε από τους γιατρούς στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία να την ανακαλέσουν πάραυτα.
«Δεν θα δεχτούμε τη μονομερή αποκλειστική ενασχόληση του ΕΣΥ με μία μόνο νόσο.

Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τον πληθυσμό, θίγει την εκπαίδευση των ειδικευομένων και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης», δήλωνε χτες το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, ενώ τόνιζε προς τους αποδέκτες της ανακοίνωσης, δηλαδή την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τη διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής και του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, πως «όποιος συναινέσει στον αποκλεισμό ασθενών Covid-19 από δημόσιες πανεπιστημιακές κλινικές θα είναι υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο».

Τι δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας

«Η αλήθεια είναι ότι στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας ξεκινήσαμε μαζί Πανεπιστήμιο και ΕΣΥ μέσα στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έτσι, αντιμετωπίσαμε τους αρρώστους και έτσι τα καταφέραμε πολύ καλά και έτσι σας διαβεβαιώ θα συνεχίσουμε. Δεν έχει γίνει καμία αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από Πανεπιστημιακές Κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μοιραστεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid.
Είναι φυσικό οι Πανεπιστημιακές Κλινικές, τώρα που θα πρέπει να ξεκινήσουν οι φοιτητές και έχουν μείνει εκτός αρκετό καιρό, να θέλουν να έχουν και τα κανονικά περιστατικά, για να μπορούν να κάνουν εκπαίδευση.

Όπως το ίδιο ισχύει για τους ειδικευόμενους σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις Κλινικές. Και νομίζω ότι προτεραιότητα και της Κυβέρνησης, όπως έχει ειπωθεί από τον Πρωθυπουργό, είναι να έχουμε προτεραιότητα για όλους τους ασθενείς, για όλη την εκπαίδευση, για όλους τους γιατρούς.

Άρα, θα έχουμε το νου μας και στους ασθενείς με Covid και στους ασθενείς με όλα τα υπόλοιπα νοσήματα και θα αντιμετωπίζονται όλοι στην ώρα τους. Η εκπαίδευση θα συνεχίσει κανονικά.

Σε ερώτηση του libre εάν το υπουργείο πρόκειται, με επίσημη ανακοίνωσή του προς τις δύο πλευρές, να κλείσει οριστικά το θέμα, η κυρία Γκάγκα απάντησε ότι το θέμα έχει λήξει, οι απαντήσεις δόθηκαν στην ενημέρωση, ήταν επαρκείς και δε χρειάζονται περαιτέρω τοποθετήσεις στο θέμα.