Γιατί ο ανασχηματισμός δείχνει εκλογές

 Γιατί ο ανασχηματισμός δείχνει εκλογές

Οι δύο μεγάλοι χαμένοι του ανασχηματισμού είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος αλλά και ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Μάλιστα, ο πρώτος δεν αξιοποιήθηκε ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, εν αντιθέσει με τον Γ. Βρούτση ο οποίος θα τοποθετηθεί στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν «τομές» στο υπουργικό συμβούλιο, που εκλαμβάνεται από πολλούς ως προσπάθεια εσωκομματικής νηνεμίας με φόντο ενδεχόμενο εκλογικό σχεδιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα

Η πρώτη ανάγνωση του ανασχηματισμού – Τα νέα πρόσωπα και οι… εκπλήξεις

Ο κ. Μητσοτάκης δεν άγγιξε καμία από τις εμφανείς αποτυχίες της διακυβέρνησής του. Εξαίρεση τον Τάκη Θεοδωρικάκο (μολονότι θεωρούνταν από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού από την περίοδο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδικούσε τον πρωθυπουργικό θώκο) που εξοστρακίστηκε πληρώνοντας μάλλον τις κάκιστες σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το ζήτημα με τις μάσκες στα σχολεία, και τον Γιάννη Βρούτση που πλήρωσε το Σκόιλ Ελικικού και το φιάσκο με την έκρηξη των εκκρεμών συντάξεων. Εξάλλου, εκτός κυβέρνησης έμειναν και οι Γιώργος ΚουμουτσάκοςΘεόδωρος Καράογλου.

Κερδισμένοι οι 10 βουλευτές που έλαβαν υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Στους πλέον κερδισμένους βέβαια είναι ο Χρήστος Ταραντίλης που πλέον θα ασκεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Κώστας Σκρέκας που αναβαθμίστηκε σε υπουργό Περιβάλλοντος. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι κερδισμένοι θεωρούνται και υπουργοί που μέχρι πρότινος εμφανίζοντας με το ένα πόδι εκτός υπουργείου. Όπως για παράδειγμα ο υπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι παρέμειναν στο πόστο τους.

ΕΠΙΣΗΣ:

Μετακίνηση του εκλογολόγου Θ. Λιβάνιου από το υφυπουργείο Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετακίνηση του Μάκη Βορίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για τον σχεδιασμό εκλογών όποτε και εάν αυτές αποφασιστούν.

Είσοδος πολλών βουλευτών της ΝΔ στο υπουργικό σχήμα σε θέσεις κυρίως υφυπουργών, καθώς και αξιοποίηση σαμαρικών (Βούτλεψη, Πλεύρης) προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας για την αξιοποίηση στελεχών από το «εκσυγχρονιστικό – σημιτικό» ΠΑΣΟΚ.

Στροφή σε μία πιο αμιγώς νεοδημοκρατική κυβέρνηση, πρωτοβουλία που δείχνει πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να έχει έτοιμο τον κομματικό μηχανισμό για πρόωρες εκλογές ανά πάσα στιγμή.

Μετακόμιση του Κωστή Χατζηδάκη από το Υπουργείο Ενέργειες στη θέση του κ. Βρούτση στο Εργασίας, κίνηση που μαζί με τον αναπληρωτή κ. Τσακλόγλου προϊδεάζει για προώθηση του σχεδίου Πισσαρίδη και κυρίως το σκέλους του που αφορά στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και τις περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά.

Παρά τους μέτριους έως αποτυχημένους χειρισμούς τους σε βασικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης διατήρησε στις θέσεις τους:

Νίκη Κεραμέως: Μπάχαλο με το άνοιγμα σχολείων, φιάσκο με μάσκες, τροπολογία για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων με αποφοίτους ΑΕΙ.

Βασίλη Κικίλια: Οι σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη είναι σε σημείο καμπής, χρεώνεται τις διπλές καταγραφές κρουσμάτων και την κατάσταση του ΕΣΥ όσο και την πορεία της πανδημίας στο δεύτερο κύμα με 4.331 νεκρούς σε δύο μήνες.

Χάρη Θεοχάρη: Αστοχίες και έλλειψη σχεδιασμού στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα