• 21 Οκτωβρίου, 2021

Γαλλία: Με “βραχιολάκι” σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σαρκοζί για έναν χρόνο

 Γαλλία: Με “βραχιολάκι” σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σαρκοζί για έναν χρόνο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κρίθηκε σήμερα στο Παρίσι ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, στο πλαίσιο της λεγόμενης «υπόθεσης Bygmalion».

Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή και του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον με «βραχιολάκι».

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί υπερέβη κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ το όριο των εκλογικών δαπανών, που είχε οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια, και στη συνέχεια προσέλαβε τη «φιλική» εταιρεία Bygmalion για να αποκρύψει το κόστος.

Πρόκειται για τη δεύτερη καταδίκη του Σαρκοζί τη φετινή χρονιά. Στις αρχές Μαρτίου, ο Νικολά Σαρκοζί έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος από το 1958 που καταδικάστηκε σε φυλάκιση χωρίς αναστολή· του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής στην λεγόμενη υπόθεση των «υποκλοπών» και είχε ασκήσει έφεση.