Γαλλικές εκλογές: Τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι ενόψει β΄ γύρου

 Γαλλικές εκλογές: Τι θα κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι ενόψει β΄ γύρου

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα τόσο στο «στρατηγείο» του Εμανουέλ Μακρόν όσο και σε αυτό της Μαρίν Λεπέν, τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από τα πρώτα exit polls των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

Οι Μακρόν και Λεπέν θα δώσουν, την τελική αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 24 Απριλίου, για την προεδρία της Γαλλίας, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται με περίπου 5 μονάδες στα exit polls και ακολουθεί η υποψήφια της ακροδεξιάς.

Πανηγυρισμοί στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων

Οι υποστηρικτές του Μακρόν ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς τη στιγμή της ανακοίνωσης και φώναζαν «ακόμα πέντε χρόνια», θέλοντας να δώσουν το σύνθημα για ανανέωση της θητείας του Γάλλου πολιτικού στο Ελιζέ. 

Για «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα και αυτοπεποίθηση στα ύψη κάνει λόγο η δημοσιογράφος του France24 από το στρατόπεδο της Μαρίν Λεπέν, αποκαλύπτοντας τις πρώτες αντιδράσεις των υποστηρικτών της.

«Η ατμόσφαιρα εδώ, όταν ήρθαν τα αποτελέσματα, ήταν ηλεκτρισμένη, ήταν λες και η Μαρίν Λεπέν κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους υποστηρικτές της να φωνάζουν “Μαρίν Πρόεδρος” και να τραγουδούν τη “Μασσαλιώτιδα”. Ο κόσμος ήταν σίγουρος ότι η Λεπέν θα τα πήγαινε καλά στον πρώτο γύρο και σίγουρα πήραν το αποτέλεσμα που ήλπιζαν.

Ζαν-Λυκ Μελανσόν: Ούτε μια ψήφος στην Λεπέν

«Ούτε μια ψήφο» κάλεσε να μην δώσουν στη Λεπέν ο τρίτος του πρώτου γύρου, και υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μιλώντας σε υποστηρικτές του. Ο Μελανσόν, που συγκέντρωσε το 20% των προτιμήσεων και έχει ρόλο ρυθμιστή ως προς το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, έκανε λόγο για ένα σύστημα που καλεί σε επιλογή μεταξύ δύο κακών, αλλά αναφέρθηκε τέσσερις φορές στην επιλογή Λεπέν χαρακτηρίζοντας την «καταστροφική».

Οι αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων

Ποικίλουν οι αντιδράσεις των άλλων υποψηφίων, με άλλους να δείχνουν στήριξη στον νυν κεντροδεξιό πρόεδρο και άλλους να «κλείνουν« το μάτι στην Μαρίν Λεπέν.

Ο έτερος ακροδεξιός υποψήφιος, Ερίκ Ζεμούρ έκανε γνωστό πως θα στηρίξει την Μαρίν Λεπέν στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

“Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν”, δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η επίσημη υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων, Βαλερί Πεκρές, όπως και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Αν Ιντάλγκο αλλά και ο Ζανίκ Ζαντότ των Πρασίνων κάλεσαν τους Γάλλους πολίτες να στηρίξουν τη Μαρίν Λεπέν.

Βαγγέλης Μαρινάκης