• 28 Οκτωβρίου, 2021

FT: Αποκάλυψε την τιμή του εμβολίου για τον κοροναϊό

 FT: Αποκάλυψε την τιμή του εμβολίου για τον κοροναϊό

Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η τρίτη φάση των δοκιμών σε ανθρώπους του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», που επικαλείται ανώνυμες πηγές, το εμβόλιο της Moderna θα διατίθεται προς 50 έως 60 δολάρια (41,05 έως 51,05 ευρώ) για κάθε φάση.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προτεινόμενη τιμή για το εμβόλιο mRNA-1273 θα ισχύει για τις ΗΠΑ και για άλλες χώρες με πολίτες με υψηλά εισοδήματα.

Οι δύο φάσεις του εμβολίου θα κοστίζουν 11 δολάρια περισσότερο από το εμβόλιο του αμερικανικού φαρμακευτικού γίγαντα Pfizer και της γερμανικής BioNTech, οι οποίες μετά από συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση θα τιμολογούν το εμβόλιό τους στα 39 δολάρια.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, η τελική τιμή για το εμβόλιο της Moderna δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τις συζητήσεις με κυβερνήσεις.

Εκπρόσωπος της εταιρείας, αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την τιμή του εμβολίου, «λόγω της εμπιστευτικής φύσης των συζητήσεων και των επαφών».

Στην τρίτη φάση δοκιμών του εμβολίου mRNA-1273 θα συμμετάσχουν 30.000 άνθρωποι σε 100 κλινικά ερευνητικά κέντρα.

Η εταιρεία έλαβε 472 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική Αρχή Βιοϊατρικής Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) για την έρευνα για το εμβόλιο mRNA0-1273. Τον περασμένο Απρίλιο, η Moderna είχε λάβει άλλα 483 εκ. δολάρια από την BARDA.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech έναντι 1,95 δισ. δολαρίων για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του κορονοϊού, με επιλογή για αγορά ακόμα 500 εκατομμύρια δόσεις.