• 21 Ιανουαρίου, 2022

Φάουτσι: Εμβόλια για παιδιά κάτω των 5 ετών σε τουλάχιστον δύο μήνες

 Φάουτσι: Εμβόλια για παιδιά κάτω των 5 ετών σε τουλάχιστον δύο μήνες

Ο κορυφαίος αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι δήλωσε στο CNN χθες Τετάρτη πως θα χρειαστούν «τουλάχιστον δύο μήνες» μέχρι να λάβει έγκριση εμβόλιο κατά της Covid-19 για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο CNBC, o κ. Φάουτσι εκτίμησε πως η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στις ΗΠΑ αναμένεται να κορυφωθεί ως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Θα έλεγα ότι, δεδομένου του μεγέθους της χώρας μας και των διαφορών μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, είναι πιθανό η κορύφωση να επέλθει έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πιθανότατα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο αμερικανός επιδημιολόγος.

Την ίδια ώρα, εφιαλτική είναι η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 11% την εβδομάδα από 20 έως 26 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων ακολουθεί «μια σταδιακή αύξηση από τον Οκτώβριο», λέει ο ΠΟΥ.

Στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων, 39%, (σχεδόν 1,48 εκατομμύρια), και η περιοχή είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης με 144,4 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Μόνο οι ΗΠΑ είδαν περισσότερα από 1,18 εκατομμύρια κρούσματα, αύξηση 34%.

Κατά το ίδιο διάστημα, ανακοινώθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια νέα κρούσματα παγκοσμίως, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στην Ευρώπη (συνολικά 2,84 εκατομμύρια κρούσματα). Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 3% πάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η γηραιά ήπειρος είχε επίσης το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, με 304,6 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.