Φάκελος τουρισμός, επισιτισμός, ξενοδοχεία: 450.000 οικογένειες υπό κατάρρευση, 25.000 με μηδενικό εισόδημα – Μετωπική με την κυβέρνηση

 Φάκελος τουρισμός, επισιτισμός, ξενοδοχεία: 450.000 οικογένειες υπό κατάρρευση, 25.000 με μηδενικό εισόδημα – Μετωπική με την κυβέρνηση

«Είμαστε 3.000 διπλωματούχοι ξεναγοί χωρίς εισόδημα εδώ και 15 μήνες. Ξεχασμένοι από το κράτος, με τον φόβο, την ανεργία, το σκοτεινό μέλλον μπροστά μας. Η προοπτική εργασίας απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 30 Μαρτίου. Φως πουθενά. Η πολιτεία έδωσε συνολικά 1.800 ευρώ και μετά μας ξέχασε. Καμία πρόβλεψη για κάποιο επίδομα από Νοέμβριο και μετά. Και τα έξοδα τρέχουν. Ένας ολόκληρος κλάδος κάτω από τα όρια της φτώχειας πια. Θα ευαισθητοποιηθεί κανείς;»

Της Άννας Φραγκάκη

Η κραυγή αγωνίας του Κρίτωνα Πιπέρα, προέδρου των Διπλωματούχων Ξεναγών στο “libre” απέναντι στην ανέχεια, που βιώνει ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμού δεν είναι η μόνη.

Ο πρόεδρος των Διπλωματούχων Ξεναγών Κρίτων Πιπέρας

Μοιάζει να έχει ξεχαστεί η υπόθεση της μαμάς ξενοδοχοϋπαλλήλου στη Ρόδο, που η 9άχρονη κόρη της λιποθύμησε γιατί δεν είχε φάει, τον περασμένο Ιούνιο.

Πάνω από 450.000 οικογένειες βιώνουν το δικό τους δράμα. Μάγειρες, ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι, λαντζιέρηδες, καθαρίστριες, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί, εργαζόμενοι σε τουριστικά μαγαζιά, πληρώματα τουριστικών σκαφών, εργαζόμενοι στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.ά., όλοι έχουν να πουν τη δική τους πικρή ιστορία, που άλλαξε δραματικά η πανδημία αλλά δεν βλέπουν και φως, αφού περίμεναν πως με τα εμβόλια θ΄ αλλάξει η κατάσταση.

  • «Σας αφήνω στο μικρό γραφειάκι του καταστήματος μου, τα κλειδιά από το 1ο συρτάρι, όπου έχω όλους τους λογαριασμούς νερού, αερίου, τηλεφώνου, ρεύματος, ΑΕΠΙ, δημοτικών τελών, τεχνικού ασφαλείας, δόσεων εφορίας, ΙΚΑ, δανείων, προστίμου πολεοδομίας, λογιστή, συνδρομές επιμελητηρίων, security, προγράμματος παραγγελιοληψίας και κάποια άλλα που δεν θυμάμαι!».

Η ειρωνική επιστολή, που έστειλε ο «Δημήτριος Θεσσαλονίκης», o οποίος δηλώνει κάτοχος της ταβέρνας «Καρντάσης» από την Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, είναι μόνο ένα κομμάτι των έντονων αντιδράσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται. Εργοδότες κι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό, μικροϊδιοκτήτες, μικροξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταλυμάτων είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης ενώ υπάρχουν οικογένειες, που ζουν με μηδενικό εισόδημα. 

Ο κλάδος του επισιτισμού – τουρισμού – ξενοδοχίας έχει πληγεί σε απόλυτο βαθμό κι η κυβέρνηση φέρεται να οδηγείται σε μετωπική με τη μαζική εστίαση, αφού τα τρία υπουργεία Τουρισμού – Ανάπτυξης – Εργασίας, που έχουν την ευθύνη δεν έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι, που δεν ζουν στο όριο της φτώχειας, αλλά το έχουν ξεπεράσει προ πολλού.  

To Success Story του Τουρισμού, μετά τον ξαφνικό θάνατο της Thomas Cook και με αποκορύφωμα την πανδημία πήγε περίπατο, ενώ κι η απόφαση της TUI  να μην πληρώσει στην ώρα, που έπρεπε, ήταν ένα ακόμη οδυνηρό χτύπημα.

Προβλήματα υπήρχαν πάντα στον τουρισμό και την περίοδο 2014-5, όταν κατέρρευσαν ξαφνικά ρωσικά πρακτορεία.  Η πανδημία, όμως, έχει οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες Έλληνες πολίτες, που ασχολούνται με την εστίαση και τον τουρισμό επιβαρύνοντας ολόκληρο το κύκλωμα της αγοράς. Ας μην ξεχνάμε πως το μέσο ελληνικό ξενοδοχείο, κάτω των 100 δωματίων, είναι οικογενειακή επιχείρηση και πολλά εξ αυτών δεν άνοιξαν.

Η πίεση είναι ασφυκτική και για τους εργαζόμενους στην αεροπορική βιομηχανία, η οποία μεταφέρει πάνω από το 65% των ταξιδιωτών στη χώρα μας

Μισθοί υπό κατάρρευση, δώρο όσοι κατάφεραν και πήραν στον επισιτισμό – τουρισμό ήταν ευτυχισμένοι ενώ το δώρο των Χριστουγέννων, που έπρεπε να πάρουν οι εργαζόμενοι από το κράτος, σύμφωνα με πληροφορίες, το πήραν μόλις την τελευταία εβδομάδα του Γενάρη. Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό έχουν χάσει περί το 40% του μισθού τους, εφόσον δούλευαν σε μαγαζιά, που άνοιξαν μετά το πέρας της αναστολής ενώ άλλοι δεν είδαν να συμβαίνει ούτε αυτό, επειδή δεν δούλεψαν όλη τη σεζόν.

Σχεδόν 25.000 ζουν με μηδενικό εισόδημα

Χαρακτηριστική είναι η νέα επιστολή, που έστειλε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ζήσουμε άλλο έτσι». Όπως λένε, η πλειοψηφία των εργαζομένων ζει με 534 ευρώ τον μήνα, 400 ευρώ ή και μηδενικό εισόδημα κι ετοιμάζονται να κατασκηνώσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τις οικογένειές τους.

Σχεδόν 25.000 εργαζόμενοι μόνο στον επισιτισμό – τουρισμό ζουν τον εφιάλτη να έχουν μηδενικό εισόδημα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αφού έληξε το επίδομα ανεργίας τους τον Δεκέμβριο του 2020 και δεν δικαιούνται νέα παράταση. Σε ακόμη δεινότερη θέση, όσοι πληρώνουν φροντιστήρια παιδιών ή σπουδάζουν παιδιά, πληρώνοντας νοίκι σε άλλες πόλεις ενώ τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά.

  • «Δεν κατανοούμε πως θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο, που θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Όσοι μπαίνουν για πρώτη φορά στο Ταμείο Ανεργίας, δεν καλύπτονται με την ρύθμιση των 50 ενσήμων, χρειάζονται 80 ένσημα και πραγματικά αναρωτιόμαστε που θα τα βρουν, αφού το 2020 δεν υπάρχουν 80 ημέρες εργασίας. Για άλλη μια φορά σας θέτουμε το ζήτημα των συναδέλφων που εργάζονται σε νυκτερινά κέντρα διασκεδάσεως καθώς και catering, που λόγω των λίγων ημερών απασχόλησης δεν είναι δικαιούχοι μέχρι στιγμής καμίας στήριξης», λένε.

Εργαζόμενοι στην αεροπορική βιομηχανία

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στην αεροπορική βιομηχανία γενικά, αφού είχαμε αλλεπάλληλες πτωχεύσεις αεροπορικών εταιριών σε όλο τον κόσμο. Το θέμα τέθηκε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από βουλευτές της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν να δουν τι έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Aegean, καθώς αίτημα δανειοδότησης υπέβαλαν και η SKY Express κι ηEllinair μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά απορρίφθηκαν, γεγονός, που συνιστά κίνδυνο για τη χώρα μας να φάει πρόστιμο, λόγω στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Δύσκολη η κατάσταση για τους εργαζόμενους αλλά και τους ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, που έλυσαν μόνο κάποια θέματα, που σχετίζονται με το υπουργείο Μεταφορών και τις άδειές τους.

Απίστευτη η ταλαιπωρία κι όσων ασχολούνταν με τον ιστιοπλοϊκό ή τον καταδυτικό τουρισμό, δηλαδή ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, πληρώματα ή και ψαράδες ακόμη, που συμπλήρωναν κατά αυτόν τον τρόπο το εισόδημά τους. Επιπλέον, δημιουργούνται ζητήματα και για το πώς θα τελειώσουν οι φοιτητές, που ασχολούνται με τον τουρισμό τις σχολές τους, αφού υπάρχει όριο πλέον με το νέο νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας αλλά δυσκολεύονται ή είναι σχεδόν αδύνατον να κάνουν πρακτική σε ξενοδοχεία ή σε εστιατόρια. 

Η υπόθεση των μετακινήσεων από περιφερειακή ενότητα σε άλλη περιφερειακή ενότητα έχει τεράστιο κόστος και για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους στον χειμερινό τουρισμό και τα χειμερινά σπορ. Την ώρα, που άλλοι πηγαίνουν στο Ντουμπάι, για διακοπές, άλλοι δεν μπορούν να μετακινηθούν ούτε για χειμερινές διακοπές στην χώρα μας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, δεν έχουν το δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης άρα ούτε και τα 50 ένσημα για να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, επομένως, αν δεν αλλάξει κάτι, θα μείνουν κι αυτοί χωρίς εισόδημα!

Σχετικά Άρθρα