• 15 Ιουνίου, 2021

Εύθραυστες ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ: Η… στροφή Γεννηματά, ο Γιώργος, ο Λοβέρδος και η… “σφήνα” Τσίπρα

 Εύθραυστες ισορροπίες στο ΚΙΝΑΛ: Η… στροφή Γεννηματά, ο Γιώργος, ο Λοβέρδος και η… “σφήνα” Τσίπρα

Η επίθεση φιλίας του Αλέξη Τσίπρα στον Γιώργο Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του δεν θεωρείται τυχαία. Εξίσου τυχαία δεν είναι και η θέρμη με την οποία μίλησε η Φώφη Γεννηματά για τον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Τα χρόνια στο Καλέτζι, οι βόλτες όταν ήταν και οι δυο παιδιά στα καλντερίμια της γενέτειρας των Παπανδρέου και οι ιστορικές στιγμές της αλλαγής δεν ήταν τυχαίες από τη Φώφη Γεννηματά.

  • Βρέθηκαν μαζί στην Πάτρα, φωτογραφήθηκαν μαζί, περπάτησαν μαζί και έδειξαν ότι πορεύονται μαζί στη νέα μάχη που έχει να δώσει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία το Φθινόπωρο. «Ευτυχίσαμε να ζήσουμε την αλλαγή και θα ζήσουμε τη νέα αλλαγή που θα πετύχουμε μαζί» ήταν τα ζεστά λόγια της κας Γεννηματά προς τον πρώην Πρωθυπουργό ο οποίος την παρακολουθούσε από την αίθουσα του περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αντι-Δεξιάς στρατηγικής και το γεγονός οτι ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε ότι οι θέσεις του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ είναι πολύ κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε καμπανάκια στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η κα Γεννηματά στη συνέντευξή της στην Πάτρα εμφάνισε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Οι επιθέσεις στη ΝΔ και την κυβέρνηση δεν μπήκαν στο ζύγι αυτή τη φορά με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την πανδημία οι πολίτες και μόλις ξεπεράσουν το σοκ και την ανασφάλεια που τους συσπειρώνει γύρω από την κυβέρνηση από την ανάγκη αυτή να επιτύχει απέναντι στην υγειονομική κρίση όλα θα αλλάξουν είπε.

  • «Είναι θέμα χρόνου, όμως, να έρθουν αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε τις επιπτώσεις της πανδημίας η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά δείχνοντας τη σαφή της στόχευση στους δυσαρεστημένους προοδευτικούς ψηφοφόρους οι οποίοι και για λόγους τιμωρητικούς στο ευρύτερο χώρο στράφηκαν στη ΝΔ.

Η απλή αναλογική

Η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου και το φλέρτ με τη ΝΔ το οποίο δεν το κρύβει αλλάζει τα δεδομένα της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Η κυβέρνηση φαίνεται να πριμοδοτεί την υποψηφιότητά του με το βλέμμα στην απλή αναλογική και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας για τις λίγες έδρες που εκτιμούν ότι θα χρειαστούν για τη συγκρότηση κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Μάλιστα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρνουν τον κ. Λοβέρδο πρώτο στις προτιμήσεις μεταξύ των ψηφοφόρων σε ένα ερώτημα όχι μόνο πρόωρο αλλά και «αντιθεσμικό» από τη στιγμή που επίσημα δεν έχει ανοίξει η κούρσα της διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές ότι εκπορεύονται κυβερνητικά κέντρα.

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ είναι κομβικής σημασίας. Με Λοβέρδο στο τιμόνι τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Η πίεση πλέον στη Χαριλάου Τρκικούπη θα είναι μεγάλη, τα ερωτήματα πιεστικά όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές.

Η Φώφη Γεννηματά πάντως δεν πρόκειται να καταθέσει τα όπλα.

Μιλώντας σε στελέχη της Ά Αθήνας η κα Γεννηματά έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές της βολές και προς τις δυο κατευθύνσεις.

«Αποκρούουμε τις παρεμβάσεις στο κόμμα μας, είτε πρόκειται για δημοσκοπήσεις κατά παραγγελία, είτε για απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά μας από άλλα κόμματα».

Αυτή ήταν η απάντησή της στα πιεστικά ερωτήματα που θέτουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ για το πώς θα αμυνθεί το κόμμα απέναντι στις επιθέσεις των δυο ισχυρών πόλων του πολιτικού συστήματος.

Κίνδυνος διάσπασης

Το κλειδί είναι η ενότητα του ΚΙΝΑΛ είπε η κα Γεννηματά. Το σημείωσε εμφατικά και σε αυτό θα επιμείνει. Γι’ αυτό και θα κάνει περισσότερα απ’ όσα χρειαστούν για να έχει σύμμαχό της τον Γιώργο Παπανδρέου.

Αυτή η ενότητα, όπως έχουν ήδη αφήσει να διαφανεί πολλά στελέχη με σαφή αντιδεξιά τοποθέτηση μπορεί να διαρραγεί σε σημείο ακόμη και διάλυσης του ΚΙΝΑΛ και των συνιστωσών του στην περίπτωση εκλογής του κ. Λοβέρδου και της σύμπραξης για μια ακόμη φορά με τη ΝΔ.