Ευρωβαρόμετρο: 3 στους 4 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

 Ευρωβαρόμετρο: 3 στους 4 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Αποκαλυπτικό για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες είναι το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιοποιήθηκε για τον χειμώνα 2021-2022, το οποίο μεταξύ άλλων φανερώνει την χαώδη απόσταση ανάμεσα στην χώρα μας και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ενδεικτικά, το 49% των Ελλήνων αγωνιούσε για την κάλυψη των δαπανών της οικογένειας και του νοικοκυριού, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ των 27 (26%).

Μπλόκο στην διακοπή ρεύματος εάν δεν εξοφληθεί η “ρήτρα αναπροσαρμογής” – Η πρώτη δικαστική απόφαση

Μάλιστα, πάνω από 3 στους 4 Έλληνες (77%, έναντι 33% στην ΕΕ των 27) ανέφερε αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών. Η αδυναμία αυτή είναι πάγια για το 29% των Ελλήνων, ενώ για το 48% ήταν το χειμώνα περιστασιακή, δηλαδή πριν την κορύφωση της κρίσης και της ακρίβειας μετά την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Στον αντίποδα αυτών, το 66% των κατοίκων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δήλωσαν ότι δεν αντιμετωπίζουν καμιά δυσκολία στην πληρωμή των λογαριασμών!

Παράλληλα, στη χώρα μας υπάρχει και σημαντικά μεγαλύτερη απογοήτευση για τον ρόλο της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης για τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία, καθώς απογοητευμένοι για τα μέτρα που έλαβαν οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές δηλώνουν πάνω από 3 στους 5 (61%), έναντι μόλις 39% στην ΕΕ.

Μανώλης Δράκος