• 1 Δεκεμβρίου, 2020

Ευαγγελισμός – ΑΧΕΠΑ εκπέμπουν SOS: Πληρότητα 100% σε απλές κλίνες και ΜΕΘ (vid)

 Ευαγγελισμός – ΑΧΕΠΑ εκπέμπουν SOS: Πληρότητα 100% σε απλές κλίνες και ΜΕΘ (vid)

Στο οριακό σημείο “μηδέν” έφθασαν δύο νοσοκομεία το ένα εκ των οποίων το μεγαλύτερο της Ελλάδος, καθώς έχουν πληρότητα 100% σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ με αποτέλεσμα να είναι τραγική για όσους νοσούν από covid 19. Το δεύτερο νοσοκομείο είναι το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών να προειδοποιεί ότι έχουμε φθάσει στη στιγμή που πρέπει “να επιλέξουμε ποιοι ασθενείς θα μπουν στις ΜΕΘ”.

Καταρχάς στον Ευαγγελισμό ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος των εργαζομένων, αναφέρει πώς «Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληρότητα 100% τόσο στις κλίνες απλής νοσηλείας όσο και στις ΜΕΘ COVID» και παραθέτει αριθμούς:

«Είναι και τα 28 κρεβάτια γεμάτα στις κλινικές ΜΕΘ COVID κι άλλα 80 κατειλημμένα στις κλίνες απλής νοσηλείας. Μόνο χθες το βράδυ, στην γενική εφημερία του νοσοκομείου μπήκαν 40 ασθενείς. Αυτό που πρέπει να συμβεί τώρα είναι επίταξη των κλινικών στα ιδιωτικά νοσοκομεία για όσο διάστημα χρειάζεται. Έχουμε πόλεμο και στον πόλεμο πρέπει να πάμε όλοι».

Ο κ. Σιώρας αναφέρθηκε και στα κρούσματα ανάμεσα στους υγειονομικούς του νοσοκομείου.

«Υπάρχει αναστάτωση στο νοσοκομείο. Βρέθηκαν 10 θετικοί συνάδελφοι στην Ορθοπεδική αλλά και στη Νευροχειρουργική. Αυτοί έχουν απομακρυνθεί και υπάρχουν και άλλοι που μπήκαν σε καραντίνα επειδή εργάζονταν μαζί με τους θετικούς συναδέλφους. Η διαδικασία ιχνηλάτησης στο προσωπικό είναι σε εξέλιξη. Είναι ένα βασικό θέμα τώρα πώς θα λειτουργήσουν οι δύο παραπάνω κλινικές ικανοποιητικά δεδομένου ότι απομακρύνονται όλοι αυτοί οι συνάδελφοι».

“Κράσαρε” το ΑΧΕΠΑ

Στη Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Τσιούλης (πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών ΑΧΕΠΑ) μίλησε στο Open και περιέγραψε με δραματικό τόνο τα όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία.

“Ξεκινάμε εφημερία με 0 κλίνες ΜΕΘ. Αγγίζουμε τα όρια μας . Δυστυχώς είναι ανάλογη η κατάσταση και στα άλλα νοσοκομεία της πόλης. Το σύστημα έχει κρασάρει” είπε μεταξύ άλλων ενώ σε ερώτηση αν φθάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα διασωληνωθεί απάντησε:

“Είμαστε πραγματικά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπάρχουν περιθώρια.. Αναγκαστικά πλέον θα πρέπει γίνει με πολύ αυστηρότερα κριτήρια η επιλογή. Ηλικιακά, βαρύτητα νοσημάτων και άλλα κριτήρια. Δεν υπάρχει χώρος . Υπάρχει κορεσμός”.