Εξελίξεις στο Αιγαίο: Νέες οδηγίες στον ελληνικό στόλο για την τουρκική NAVTEX – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση

 Εξελίξεις στο Αιγαίο: Νέες οδηγίες στον ελληνικό στόλο για την τουρκική NAVTEX – Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση

Η κατάσταση στο Αιγαίο δεν έχει αλλάξει στο βαθμό που θα μπορούσε να σημάνει λήξη συναγερμού, καθώς πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν πώς οι στρατηγικά ασήμαντες αλλαγές θέσεις των τουρκικών πλοίων αποδίδονται σε τοπικά καιρικά φαινόμενα και όχι σε κάποια «αλλαγή πολιτικής» για απόσυρση δυνάμεων.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 25 τουρκικά πολεμικά πλοία φαίνεται ότι κινούνται σε δύο ομάδες.

Ο πρώτος στολίσκος αποτελείται από περισσότερα από 15 πλοία που απέπλευσαν από τη ναυτική βάση του Αξάζ, ενώ η δεύτερη ομάδα από περίπου 10 πλοία, απέπλευσε από τον κόλπο της Σμύρνης.

Δημοσίευμα της τουρκικής Yeni Safak μεταδίδει πως εκτός από τα πολεμικά πλοία επιστρατεύτηκαν και τουρκικά drones με αναγνωριστικές πτήσεις.

Παράλληλα όπως μεταδίδει το newsbeast.gr που επικαλείται ανώτατη πηγή ο ελληνικός στόλος δεν πρόκειται να επιστρέψει στους ναυστάθμους, ούτε μετά τις 2 Αυγούστου οπότε λήγει η τουρκική NAVTEX.

«Πολύ λίγα θα γυρίσουν πίσω. Θα παραμείνουμε περίπου τρεις εβδομάδες παραπάνω σε θέσεις – κλειδιά επιτηρώντας τις απέναντι ακτές και τα τουρκικά πλοία γιατί η γειτονική χώρα προγραμματίζει την Τρίτη 18 Αυγούστου να προχωρήσει σε ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων νότια του Καστελόριζου, εξέλιξη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις» τονίζεται από τις ίδιες πηγές.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν περίμενε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη και άμεση κινητοποίηση.

H Navtex εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι το απόγευμα ο στόλος βρισκόταν στη θάλασσα ενώ όπως είχαμε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα μια ημέρα νωρίτερα, πριν δηλαδή την ναυτική οδηγία των Τούρκων, ήδη 15 μικρά και μεγάλα πλοία μας είχαν σχηματίσει ένα τείχος από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο.

«Θέλαμε να τους δώσουν να καταλάβουν ότι δεν θα αστειευτούμε, ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΘΑ, θυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «όποιος πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι.

Όλοι γνωρίζουν πως όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μας θα φύγει με πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο» ενώ την ίδια μέρα που εκδόθηκε η Navtex επιδεικνύοντας ανάλογη πυγμή δήλωσε ότι «μαζί με την Εθνική Φρουρά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να πούμε πολλά».

Σταδιακή αποκλιμάκωση και αυξημένη επιφυλακή

Πάντως μετά την άμεση κινητοποίηση αλλά προφανώς και με παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα παρατηρείται μια σταδιακή αποσυμπίεση.

Μπορεί τα πλοία των δύο πλευρών να βρίσκονται εκτός ναυστάθμων αλλά μέχρι και αυτή την ώρα το επίμαχο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Orus Reis» δεν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση το Καστελόριζο όπως σχεδιαζόταν.

«Δεν στέλνεις 25 πλοία για να συνοδεύσουν ένα ωκεανογραφικό πλοίο», σχολιάζουν κύκλοι του ΥΕΘΑ, εκτιμώντας πως υπάρχει πολλαπλή σκοπιμότητα με «μηνύματα» όχι μόνο προς την ελληνική πλευρά αλλά και προς το Κάιρο, καθώς ένα μέρος της θαλάσσιας περιοχής που έχει δεσμευτεί, είναι μέρος της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας.

Ένα σενάριο που επίσης δεν έχει αποκλειστεί είναι κάποια από τα πολεμικά αυτά πλοία να πλεύσουν εν τέλει ως τα ανοικτά της Λιβύης.

«Παρόλα αυτά πάντως εμείς οφείλουμε να κινούμαστε με βάση το κακό σενάριο, που δεν είναι άλλο από την παρουσία και δραστηριοποίηση του Oruc Reis στην περιοχή ενδιαφέροντος και την αναγκαιότητα άμεσης απάντησης της χώρας μας», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε αυστηρή εντολή σε όσους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού δεν βρίσκονται ήδη στις μονάδες τους να μην απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 λεπτών από την υπηρεσία τους καθώς μπορεί ανά πάσα στιγμή να κληθούν να επιστρέψουν εσπευσμένα, ενώ τους ζητήθηκε να μην πραγματοποιούν αναρτήσεις στα social media που θα αποκαλύπτουν τη θέση στην οποία βρίσκονται.

Σχετικά Άρθρα