• 19 Ιουνίου, 2021

Εξελίξεις: Εκεχειρία “βλέπει” η Χαμάς το επόμενο 48ωρο – Οι ΗΠΑ απέρριψαν το γαλλικό σχέδιο στον ΟΗΕ

 Εξελίξεις: Εκεχειρία “βλέπει” η Χαμάς το επόμενο 48ωρο – Οι ΗΠΑ απέρριψαν το γαλλικό σχέδιο στον ΟΗΕ

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης δηλαδή που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία, για την διακοπή των εχθροπραξιών που εισέρχονται στην δέκατη μέρα. 

Αναλυτικότερα, «πιστεύω ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν», ανέφερε ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρτζούκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του. «Αναμένω μια εκεχειρία εντός των επόμενων δύο ημερών και η εκεχειρία θα είναι βάσει αμοιβαίας συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Εν τω μεταξύ η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταρτίστηκε από τη Γαλλία.

Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του ΣΑ νωρίτερα.

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.