• 15 Ιουνίου, 2021

Eurogroup: Συνεχίζεται η δημοσιονομική ευελιξία (λόγω πανδημίας)- Επιστροφή στην “πειθαρχία” το 2022- Διαφωνίες μεταξύ κρατών

 Eurogroup: Συνεχίζεται η δημοσιονομική ευελιξία (λόγω πανδημίας)- Επιστροφή στην “πειθαρχία” το 2022- Διαφωνίες μεταξύ κρατών

Συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να απειλούν την πορεία του ΑΕΠ σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο με βάση όσα είπε ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη συνέντευξη μετά τη λήξη της συνεδρίας η συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για να καταλήξει σε πρόταση της Κομισιόν στα τέλη του έτους.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, τονίζει ότι:

«Η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνεται καθώς οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και καθώς τα κεφάλαια για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (RRF) τίθενται σε ροή. Το RRF (Ταμείο Ανάκαμψης) θα οδηγήσει επίσης σε μετασχηματιστικές αλλαγές στη δομή των οικονομιών μας, καθιστώντας τις πιο πράσινες και πιο ψηφιακές. Για να είναι βιώσιμη, η ανάκαμψη πρέπει επίσης να είναι χωρίς αποκλεισμούς και να περιορίζει τους κινδύνους των μακροπρόθεσμων πληγών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημοσιονομικές ενισχύσεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις άνισες επιπτώσεις της πανδημίας και θα βοηθήσουν εκείνους που εκτίθενται περισσότερο στις επιπτώσεις της πανδημίας. Υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε. Οι πολιτικές μας θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες, δεδομένης της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία και τις παραλλαγές της».

«Θα συνεχίσουμε επίσης να σημειώνουμε πρόοδο όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να επιδιώξουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ενός ψηφιακού ευρώ,» τονίζεται στην ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο θα παραμείνει ευέλικτο για την αντιμετώπιση αναδυόμενων ή εξελισσόμενων θεμάτων, ιδίως σε σχέση με την πανδημία.

«Δεσμεύομαι επίσης να εμπλέξω κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να συνεργαστώ στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και την Προεδρία του Συμβουλίου για την επίτευξη των κοινών μας πολιτικών προτεραιοτήτων,» ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πασκάλ Ντόναχιου.

Παράλληλα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι «καθώς οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού επιταχύνονται και καθώς επανεκκινούν οι οικονομικές δραστηριότητες, μπορούμε να περιμένουμε μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2021 και για το 2022».

Eurogroup: Αισιοδοξία για την ανάκαμψη, αλλά και φόβος για κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία

Η διοικήτρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε πως «δεδομένης της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας στην αγορά, οι πολιτικές υποστήριξης πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για τους επόμενους μήνες». Ακόμα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως η αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι παροδική και πως αναμένεται να υποχωρήσει από το 2022 και μετά. Η ίδια σημείωσε την ανάγκη αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που δημιουργήθηκαν από την πανδημία

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη για τη διεύρυνση των υπό συζήτηση εργαλείων για την κοινή διαχείριση κινδύνων στο επίπεδο της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων με την ολοκλήρωση του backstop για το ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

Σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών


Ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για την οικονομία (ανάπτυξη με ρυθμό 4,3% του ΑΕΠ το 2021 και 4,4% του ΑΕΠ το 2022), επισημαίνοντας ωστόσο τις αποκλίσεις μεταξύ τομέων της οικονομίας και μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο Π. Τζεντιλόνι υπογράμμισε τη σημασία των εργαλείων στήριξης της οικονομίας, όπως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, ο οποίος καλύπτει περίπου το 20% της απασχόλησης στην ΕΕ και 30 εκατομμύρια εργαζόμενους σε 19 χώρες.

Σταδιακή διακοπή των μέτρων στήριξης
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην άρουμε τη στήριξη στους απασχολούμενους και στις επιχειρήσεις μας πολύ γρήγορα», είπε ο Π. Τζεντιλόνι, παρότι η στήριξη αυτή έχει οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ευρωζώνη στο 7,2% του ΑΕΠ το 2020 και στο 8% το 2021 και το δημόσιο χρέος στο 102% του ΑΕΠ το 2021.

«Είναι σημαντικό να σχεδιάσουμε προσεκτικά τη μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δημοσιονομικές τις κατευθύνσεις για το 2022 στις αρχές Ιουνίου.

Ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε ότι στόχος είναι η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη και όχι απλώς η επιστροφή στα επίπεδα του 2019, με τη βοήθεια του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (RRF).

Υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει λάβει 18 εθνικά σχέδια που αξιολογεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα και κάλεσε τα πέντε κράτη-μέλη που δεν το έχουν ήδη κάνει να επικυρώσουν την απόφαση για τους ίδιους πόρους, για να καταστεί δυνατή η πρώτη εκταμίευση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Λαγκάρντ: Αβεβαιότητα και άνιση ανάκαμψη


Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η ΕΚΤ συμφωνεί με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα φτάσει τα προ-πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και αποκλίσεις στη διαδικασία ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που ανεβαίνει το 2021, η Λαγκάρντ είπε ότι είναι προσωρινό και πως θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα το 2022.

Τις αποκλίσεις στην ανάκαμψη μεταξύ των κρατών-μελών, λόγω του ότι η πανδημία έπληξε το 2020 κάποιες χώρες περισσότερο, επεσήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ