• 16 Οκτωβρίου, 2021

Εσωστρέφεια στη ΝΔ με αφορμή τον Μπογδάνο – Γκρίνιες για Δένδια, εξηγήσεις και… μια ανάλυση που προκαλεί συζητήσεις

 Εσωστρέφεια στη ΝΔ με αφορμή τον Μπογδάνο – Γκρίνιες για Δένδια, εξηγήσεις και… μια ανάλυση που προκαλεί συζητήσεις

Στα απόνερα της υπόθεσης Μπογδάνου εξακολουθεί να βρίσκεται η ΝΔ και η «διαπάλη» των ιδεολογικών εσωκομματικών τάσεων. Η όλο νόημα τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης και ουδείς τον υποδύεται, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ευθεία βολή προς το Νίκο Δένδια, που εξελίχθηκε σε κεντρικό πρωταγωνιστή και καταλύτη των εξελίξεων στην αποπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και εν πολλοίς έφερε τον Πρωθυπουργό προ μιας τετελεσμένης κατάστασης που είχε μόνο μια προδιαγεγραμμένη λύση, την διαγραφή.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο κ. Γεωργιάδης δεν κρύβει ότι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, αν και αναγνώρισε το προχθεσινό αντικομμουνιστικό του παραλήρημα ως λάθος του.

Τα εν λόγω φίλια γαλάζια πυρά προκάλεσαν ένα χωρίς περιστροφές μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών , ο οποίος απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ «τα έλεγε στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη». Χωρίς πολλές φιοριτούρες ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές, άπαξ και διά παντός, όπως ανέφερε ότι: «Ως Υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία».

  • Στην εύλογη απορία πολλών αν το επόμενο διάστημα η ΝΔ εισέρχεται σε τροχιά σύγκρουσης των εσωτερικών τάσεων και ιδεολογικών πόλων της, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν κατηγορηματικός ότι «κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει να γίνει ο Πρωθυπουργός και άραγε ποιος νιώθει ισχυρότερος του Κυριάκου Μητσοτάκη εντός της ΝΔ αυτή την περίοδο για να τραβήξει το χαλί στην κυβέρνηση;».

Το δεύτερο προς ανάλυση ζήτημα είναι αν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν έκανε γκάφα, αλλά επιδίωξε την διαγραφή του με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα στα δεξιά της ΝΔ όπου πολλοί δημοσκόποι βλέπουν ότι υπάρχει περιθώριο δημιουργίας νέου κόμματος. Ενδεικτικό αυτού η ανάλυση του Στράτου Φαναρά προ ημερών στην δημοσκόπηση του Mega ότι δεν έχει πληγεί το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά αντιθέτως τα προβλήματα για τον ίδιο προέρχονται από τη δεξιά πλευρά της ΝΔ.

  • «Κόμμα στα δεξιά με ποιον επικεφαλής;» θέτουν το ερώτημα κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Μεγάρου Μαξίμου, για να δώσουν την απάντηση ότι παραδοσιακά «όποιος βγήκε από το μαντρί διεκδικώντας ένα τέτοιο ακροατήριο, κάηκε» και συμπληρώνοντας ότι στην δεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος φαίνεται να κρατά δυνάμεις το κόμμα της Ελληνικής Λύσης, οπότε τα όποια σχέδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι θνησιγενή παρά επιτυχημένα.

Στο παρασκήνιο ακούστηκε ότι ο κύριος Μπογδάνος θα συνταχθεί με τον Φαήλο Κρανιδιώτη ή θα μπορούσε να βρει πολιτική στέγη στο κόμμα του Θάνου Τζήμερου. Όμως μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο ανεξάρτητος βουλευτής απέρριψε την φημολογία και άφησε να εννοηθεί ότι ευελπιστεί επιστροφή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όταν θα γίνουν εθνικές εκλογές.