• 13 Ιουνίου, 2021

ΕΡΤ: Προβάλλονται απόψε στις “Ειδικές Αποστολές” τα δύο “κομμένα” ρεπορτάζ

 ΕΡΤ: Προβάλλονται απόψε στις “Ειδικές Αποστολές”  τα δύο “κομμένα” ρεπορτάζ

Υστερα από αναμονή εβδομάδων και μηνών και έπειτα από ατέρμονες συζητήσεις τις τελευταίες ημέρες, οι δύο αποκαλυπτικές έρευνες που είχαν κοπεί από τις «Ειδικές Αποστολές», με άνωθεν εντολή, θα προβληθούν απόψε. Έπαιξε ρόλο και η σημερινή συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ (θα γίνει στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου), στην οποία θα μπει και το θέμα της λογοκρισίας στις «Ειδικές Αποστολές».

● «Φάκελος αστυνομική αυθαιρεσία», το πρώτο κομμένο ρεπορτάζ, που μας φέρνει πίσω στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. «Ο Γιάννης Σουλιώτης, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στην πλατεία Νέας Σμύρνης, ερευνά περιστατικά αστυνομικής βίας και επιχειρεί να αναδείξει τα βαθύτερα αίτια του ευαίσθητου αυτού κοινωνικού ζητήματος».

● «Ποιος φυλάει τους φύλακες», το δεύτερο κομμένο ρεπορτάζ και η Μάχη Νικολάρα «αναδεικνύει το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης του περιεχομένου του Facebook και των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Εδώ επιστρέφουμε στην εποχή της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Πριν από ένα μήνα, η Μάχη Νικολάρα έχε δηλώσει για την “κομμένη” έρευνά της: «Ήμουν στο μοντάζ, όταν έμαθα ότι το ρεπορτάζ μου κόβεται και ετοιμάζεται εσπευσμένα άλλο θέμα για να αντικαταστήσει το δικό μου. Ακολούθως ενημερώθηκα και επισήμως ότι το ρεπορτάζ μου δεν θα παίξει, αν και ήταν πλέον έτοιμο και προγραμματισμένο για το επεισόδιο της εκπομπής “Ειδικές Αποστολές” που προβλήθηκε τη Δευτέρα 12/4.

Γιατί κόπηκε ένα θέμα για τη λογοκρισία στα social media; Εξήγηση σοβαρή και τεκμηριωμένη δεν έλαβα, αν και το ζήτησα πολλές φορές και γραπτώς και προφορικά. Έχω τις υποψίες μου, βέβαια, για τους πραγματικούς λόγους που κόπηκε, όχι μόνο το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα. Άλλωστε, τόσα χρόνια στην ΕΡΤ, γνωρίζω και για τον φόβο και για την άγνοια και για τον υπερβάλλοντα ζήλο και για την προκατάληψη που σκιάζουν τα γραφεία, όπου λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».

Πηγή: efsyn