• 16 Απριλίου, 2021

Ερντογάν: Η Τουρκία παίρνει τις αποφάσεις στην αν. Μεσόγειο – FAZ: Αμφιλεγόμενα τα κυριαρχικά δικαιώματα

 Ερντογάν: Η Τουρκία παίρνει τις αποφάσεις στην αν. Μεσόγειο – FAZ: Αμφιλεγόμενα τα κυριαρχικά δικαιώματα

Νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Η αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα υποχώρησής μας», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με μέλη της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Δήλωσε μάλιστα ότι τις αποφάσεις στην Αν. Μεσόγειο τις παίρνει πλέον η Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να συμβεί κάτι… θερμό.

«Επικρατεί ένα χάος στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές ποιος κάνει τί και με ποιον. Δεν θα δώσουμε την ευκαιρία να προχωρήσει καμία διαδικασία χωρίς την Τουρκία και αυτό να γίνει αιτία να ζεσταθούν τα νερά. Η Τουρκία είναι πλέον σε θέση να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στην περιοχή. Επιθυμία μου είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση χωρίς να ζήσουμε κάτι θερμό», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι και το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας έχουν κάνει πολύ σημαντικές δηλώσεις για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτικές διαβουλεύσεις μετά τις διερευνητικές – Οι εκτιμήσεις για τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση με το Κάϊρο και απευθυνόμενος κυρίως στο συναίσθημα του αιγυπτιακού λαού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η οι δύο χώρες θα βρουν κοινό τόπο. «Αναφορικά με την Αίγυπτο, δεν νομίζω πως ο λαός της Αιγύπτου θα είναι εναντίον μας. Πιστεύω πως πρόκειται για ένα προσωρινό λάθος», είπε σχετικά με τις σημερινές κακές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι και η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μία θετική στροφή προς την Τουρκία.

«Η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί κοινή άσκηση με την Ελλάδα, αλλά υπάρχει και μία νέα εξέλιξη, ζήτησε (οπλισμένα) drones από την Τουρκία», ανέφερε.

FAZ: Αμφιλεγόμενα τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία αισθάνεται παραγκωνισμένη από την αρχική συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής τους ενέργειας», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Νέα διένεξη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο». Η γερμανική εφημερίδα γράφει, όπως μετέδωσε η DW:

«Η Άγκυρα απέστειλε διπλωματική νότα σε Ελλάδα και Ισραήλ καλώντας τις δύο χώρες να αποφύγουν περαιτέρω βήματα χωρίς άδεια της τουρκικής κυβέρνησης, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Η τουρκική παρέμβαση έρχεται μετά την ανακοίνωση προθέσεων των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα για τοποθέτηση καλωδίου 1.200 χιλιομέτρων μέσω του οποίου συνδέονται ισραηλινό και ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Η κατασκευή της ενεργειακής γέφυρας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ με 647 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να ολοκληρωθεί τέλη του 2023. Από την πλευρά της η Τουρκία θεωρεί ότι το έργο άπτεται των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη περιοχή. Ισχυρίζεται ότι το καλώδιο θα περνά από την τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια μέσα από τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με την Τουρκία οποιαδήποτε έρευνα στην περιοχή αυτή προϋποθέτει το πράσινο φως της Άγκυρας όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί συνεπώς ότι θα πρέπει να ενημερωθεί εκ των προτέρων για την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλωδίου».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης καταλήγει: «Τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αμφιλεγόμενα. Η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Μεσογείου ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη χωρίς ωστόσο να διαπραγματευθεί πρώτα με χώρες της περιοχής, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτησή τους. Η όλη υπόθεση αφορά και υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου, στα οποία η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση».

Πηγή: sigmalive.com – DW