• 8 Δεκεμβρίου, 2021

Έρευνα ALCO: Τι πιστεύουν οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό κατά της COVID – Μιλά στο libre ο Κ. Νταλούκας Πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

 Έρευνα ALCO: Τι πιστεύουν οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό κατά της COVID – Μιλά στο libre ο Κ. Νταλούκας Πρ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Πρόσφατα, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ ) παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ΑLCO, σε δείγμα 500 παιδιάτρων από όλη την επικράτεια, από τα μέσα έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Ανάλογη έρευνα γίνεται για πρώτη φορά σε ελευθεροεπαγγελματίες παιδιάτρους, για τη στάση τους απέναντι στους εμβολιασμούς και ιδιαίτερα όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της νόσου Covid -19.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Στη χώρα μας, η σχέση παιδιάτρου-οικογένειας είναι ιδιαίτερα ισχυρή και το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών από τη νεογνική ηλικία έως σχεδόν την ενηλικίωσή τους παρακολουθείται στα παιδιατρικά ιατρεία με αποτέλεσμα την σωστή παρακολούθηση της υγείας και ανάπτυξης των παιδιών και την πολύ υψηλή εμβολιαστική τους κάλυψη.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο παιδίατρος, έχει αντιμετωπίσει, πληροφορήσει και κατευθύνει τις οικογένειες που παρακολουθεί για τη νόσο Covid 19 και τις επιπτώσεις της, αλλά και για τις συνέπειες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής των παιδιών και της απουσίας τους από το σχολείο και τις δραστηριότητές τους.

Με την έναρξη του εμβολιασμού στα παιδιά άνω των 12 ετών για τη νόσο

Covid 19, η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προχώρησε στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα ανέδειξαν, μεταξύ άλλων:

  • την πολύ θετική στάση και υψηλή σύσταση, (95% ),των παιδιάτρων για εμβολιασμό για τη νόσο Covid 19 των παιδιών άνω των 12 ετών,
  • την διαρκή ενημέρωση των παιδιάτρων για τη νόσο, καθώς και
  • την πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ιδίων των παιδιάτρων.

Ειδικότερα, το 95% των παιδιάτρων δήλωσε ότι συστήνει τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στα παιδιά άνω των 12 ετών και μόλις το 5% (σε απόλυτο αριθμό 26 παιδίατροι) είναι αρνητικοί στον εμβολιασμό.

Για τους παιδιάτρους που είναι θετικοί στον εμβολιασμό σημαντικό ρόλο έπαιξε η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (65%) και η αδειοδότηση των εμβολίων σε παιδιά από τους διεθνείς φορείς (25%).

Το μικρό ποσοστό παιδιάτρων που δεν συστήνει το εμβόλιο στα παιδιά υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά (61%) ή ότι είναι καλύτερα τα παιδιά να αποκτήσουν φυσική ανοσία (23%), ενώ ένα 8% δηλώνει ότι ανησυχεί για τις παρενέργειες.

Σχεδόν το 90% (για την ακρίβεια το 89%) των παιδιάτρων θεωρούν ότι η σύστασή τους επηρεάζει τους γονείς στην απόφασή τους να εμβολιάσουν τα παιδιά, ενώ το 6% απαντά αρνητικά. Τρεις στους τέσσερις παιδιάτρους (75%) εκτιμούν ότι οι γονείς προτιμούν το παιδί τους να εμβολιαστεί σε ιατρείο παρά σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το libre μίλησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, για τα ευρήματα σχετικά και με άλλους εμβολιασμούς που αποτελούν μέρος της δημοσκόπησης, όπως για τη γρίπη και τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β.

·         Σε σημαντικό ποσοστό (54%) οι παιδίατροι συστήνετε να γίνεται το εμβόλιο κατά της γρίπης σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο στις ευπαθείς ομάδες, όπως συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Για ποιο λόγο καταλήγετε σε αυτή τη σύσταση;

«Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού συστήνει τον εμβολιασμό όλων όσων έχουν στο περιβάλλον ένα παιδί έξι μηνών και κάτω, θεωρώντας ότι αυτά τα παιδιά αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου και επειδή δεν μπορούμε να τα εμβολιάσουμε, θα πρέπει να εμβολιαστεί το περιβάλλον τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα παιδιά 5 ετών και κάτω αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου. Είναι ασαφές το ποιες ηλικιακές ομάδες παιδιών αποτελούν ευπαθείς ομάδες, ειδικότερα εάν λάβουμε υπόψη ότι στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν και τα παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία, έναν παράγοντα που συχνά παραβλέπεται από την οικογένεια.
Σε πολλές χώρες, όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η σύσταση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αφορά όλα τα παιδιά, με τη λογική ότι τα παιδιά μεταδίδουν τη νόσο στα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, και είναι σημαντικό να περιοριστεί η διασπορά της γρίπης στον ενήλικα πληθυσμό. Έτσι, συνιστούν καθολικό εμβολιασμό για τους πάντες, από την ηλικία των 6 μηνών και πάνω.

Με αυτό το σκεπτικό, μεγάλο ποσοστό των παιδιάτρων συστήνουμε τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ως πιο ασφαλές μέτρο για τον περιορισμό της γρίπης και για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα οποία από παράβλεψη ή από παρανόηση δε θα εμβολιαστούν».

·         Σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι η σύσταση εμβολιασμού κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β από το 86% των παιδιάτρων.

«Είναι, πράγματι, συντριπτική η πλειοψηφία των παιδιάτρων που συνιστά εμβολιασμό όλων των παιδιών για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β και αυτή είναι μία παράμετρος την οποία θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να τη λάβει σοβαρά υπόψη, καθώς ναι μεν το εμβόλιο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνιστάται να γίνεται μόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου -που αφορά λίγα παιδιά σε όλη τη χώρα- ενώ αντίθετα, οι παιδίατροι το συνιστούν για όλα τα παιδιά. Ίσως λόγω του υψηλού κόστους του εμβολίου θα έπρεπε το Υπουργείο να θεσπίσει κάποιες κατηγορίες των παιδιών που κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β όπως είναι τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι έφηβοι. Παρόμοιες συστάσεις κάνουν πολλές χώρες».

·         Για να ξαναγυρίσουμε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών κατά της Covid-19 και της επιτακτική ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της πολιτείας για να ενισχυθεί με πολλαπλούς τρόπους η ενημέρωση σε γονείς και παιδιά, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη για την Covid 19 του παιδικού και εφηβικού πληθυσμού, τι θα θέλατε να δηλώσετε σχετικά;

«Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας και τον κ. Θεμιστοκλέους.

Θέλουμε να δηλώσουμε ότι εμείς οι ιδιώτες παιδίατροι, στο μέτρο που μας αναλογεί και μπορούμε να βοηθήσουμε, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επιτύχουμε αυτό που είναι σημαντικό για όλους μας. Να πείσουμε τους γονείς και τους πολίτες ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και επείγον να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού και να εμβολιάσουμε στα ιατρεία μας όσα περισσότερα παιδιά και γονείς μπορούμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων._