• 3 Αυγούστου, 2021

Στάση αναμονής, με περισσότερα από 2000 κρούσματα – Αποκλείει οριζόντια μέτρα η κυβέρνηση

 Στάση αναμονής, με περισσότερα από 2000 κρούσματα – Αποκλείει οριζόντια μέτρα η κυβέρνηση

Χωρίς ιδιαίτερες κυβερνητικές αποφάσεις – όπως είχε επισημάνει το libre.gr ήδη από το πρωί της Πέμπτης- κύλησε η καθιερωμένη ημέρα των ανακοινώσεων του Νίκου Χαρδαλιά.  Ούτε καθολική χρήση μάσκας ούτε αλλαγές του καθεστώτος χρήσης εσωτερικών χώρων ούτε επιβολή διπλών self test για τους εργαζόμενους ανακοινώθηκαν παρά τις αρχικές διαρροές συναρμόδιων υπουργείων, γεγονός απότοκο της στάσης αναμονής που τηρείται για την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και των εσωτερικών διεργασιών στην κυβέρνηση.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ωστόσο τα κρούσματα χθες έσπασαν το ψυχολογικό όριο των 2.000 ημερήσιων μολύνσεων και οι δεκάδες νοσούντες νέοι από το κορωνοπάρτι της Ίου , δεν αποδραματοποιουνται εύκολα και αναμφίβολα η ανακοίνωση μιας σύστασης για διενέργεια self test κατά την επιστροφή απο τις διακοπές, αποτυπώνει ότι ο στενός πυρήνας του Μαξίμου επιλέγει να κρατά “εφεδρείες” παρεμβάσεων.

Ανατροπή με τα νέα μέτρα: Πληροφορίες από το Μαξίμου διαψεύδουν διαρροές για “μάσκα παντού” και εστίαση μόνο για εμβολιασμένους

  • “Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από ασθενείς της μετάλλαξης Δέλτα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που ζυγίζεται” εξηγούν κυβερνητικοί παράγοντες συμπληρώνοντας ότι πάντα υπάρχει στο τραπέζι η επιλογή της επιβολής περιορισμών σε τοπικό επίπεδο όποτε η μόλυνση απο την νέα μετάλλαξη ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια.

“Οριζόντια μέτρα που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν δεν είναι στο τραπέζι για τον εξής λόγο: η πλειονότητα έχει κάνει το καθήκον της , έχει κάνει το εμβόλιο” τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος συμπυκνώνοντας το πνεύμα της κυβέρνησης.

Την επόμενη εβδομάδα, ίσως την Δευτέρα, αναμένεται η κυβέρνηση να ανοίξει την βεντάλια των αποφάσεων της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Μέσα στον Ιούλιο κατά πληροφορίες θα κληθούν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία και μέσα στον Αύγουστο θα κληθούν οι ανεμβολιαστοι υγειονομικοί.

  • Σε δεύτερο στάδιο και κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων και της πορείας της επιχείρησης “Ελευθερία” στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η συζήτηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εκπαιδευτικούς, νεοσύλλεκτους, ανεμβολιαστους στα σώματα ασφαλείας, που δεν εντάχθηκαν στους κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς το Χειμώνα με δόσεις, που περίσσευαν απο ακυρώσεις ραντεβού καθώς και αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων.

Ως προς το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και διασκέδασης, θα επικαιροποιηθουν, αν χρειάζεται, την επόμενη εβδομάδα και εφόσον η επιβολή λειτουργίας μόνο με καθήμενους και το σαφάρι ελέγχων δεν εκτονώσουν την κατάσταση. Τα κλειστά κλαμπ και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης αφήνεται να εννοηθεί ότι ίσως βρεθούν στο μικροσκόπιο.