• 20 Ιανουαρίου, 2021

Επιστολή Τσίπρα για την Τουρκία σε Γερμανική προεδρία, πρωθυπουργούς, επιτρόπους και πολιτικές ομάδες

 Επιστολή Τσίπρα για την Τουρκία σε Γερμανική προεδρία, πρωθυπουργούς, επιτρόπους και πολιτικές ομάδες


Επιστολή προς τις προοδευτικές πολιτικές “οικογένειες” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών κρατών του “προοδευτικού τόξου” απέστειλε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια παρέμβασης την ώρα που συζητείται στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η παρέμβαση Τσίπρα γίνεται αφενός προς ενίσχυση των ελληνικών και κυπριακών θέσεων και αφετέρου για να συγκροτηθεί μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων για να ασκηθούν πιέσεις προς την Επιτροπή και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre, η επιστολή Τσίπρα διαθέτει δύο βασικούς άξονες: την ανάγκη να διατυπωθεί με σαφήνεια η απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας αλλά και την διατύπωση μιας θετικής ατζέντας στην σχέση της ΕΕ με την Τουρκία.

“Δεν μπορεί να προωθηθούν με πιθανότητα επιτυχίας οι διερευνητικές επαφές και ο ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς να εξελιχθεί παράλληλα ένας ισχυρός ευρωτουρκικός διάλογος”, είναι η βασική θέση του Αλέξη Τσίπρα.

Η επιστολή απευθύνεται στους έξι πρωθυπουργούς κρατών-μελών που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, στους Ευρωπαϊους Σοσιαλιστές, την Ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και το Renew, την πολιτική ομάδα που ανήκει το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και στους επιτρόπους που προέρχονται από τους σοσιαλιστές (Τζεντιλόνι, Τίμερμανς, Μπορέλ κ.ά).

Αναλυτικότερα:

Τσίπρας σε Γερμανική Προεδρία, Γαλλία και ευρωσοσιαλιστές: Μόνο με γενναίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων με δυναμικούς όρους θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι διερευνητικές και να ξαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό.


Χρειάζεται ταυτόχρονα να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και η προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

‘Οπως αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε σήμερα επιστολή στην οποία καλεί την Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, τους ευρωσοσιαλιστές Πρωθυπουργούς και Επιτρόπους και τις προοδευτικές ευρωομάδες, να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία που να επανεκκινεί με νέους όρους (ισχυρών κυρώσεων και ισχυρής θετικής ατζέντας) τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Υπογραμμίζει δε ότι αν αυτό δεν κατοχυρωθεί, οι διερευνητικές και η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, δεν θα έχουν προοπτική. Η επιστολή εστάλη στην Γερμανική Προεδρία, την Γαλλία, τους Πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία Σουηδία Φινλανδία Ισπανία Πορτογαλία Μάλτα), τον Πθ της Ιταλίας (που στηρίζεται απο προοδευτικές δυνάμεις), τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ Σασσόλι, τον Αντιπρόεδρο τγς ΕΕ κ Τιμμερμανς, τον ΥΕ/ΑΕ της ΕΕ κΜπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας κ Τζεντιλόνι, καθώς και στους Συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew (Ευρωομάδα Μακρόν).