• 27 Ιανουαρίου, 2021

Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός μετά το “αυτογκόλ” με τους εμβολιασμούς – Selfie και… τηλεμαϊντανοί πυξίδα για τις αλλαγές

 Επισπεύδεται ο ανασχηματισμός μετά το “αυτογκόλ” με τους εμβολιασμούς – Selfie και… τηλεμαϊντανοί πυξίδα για τις αλλαγές

Το εμβόλιο κατά του κοροναϊού έχει βρεθεί, όχι όμως κι εκείνο της κοινής λογικής. Γιατί τι άλλο να πει κανείς για το γεγονός ότι δεκάδες κυβερνητικοί και ευρύτερα κρατικοί αξιωματούχοι, κάποιοι από τους οποίους διανύουν μόλις την τρίτη ή τέταρτη δεκαετία του βίου τους, έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο και μάλιστα να ενημερώσουν με σέλφι τους ακολούθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Του Νίκου Παπαδημητρίου    

Το αποτέλεσμα ήταν ο πρωθυπουργός να είναι στα… κάγκελα, όπως άφηναν να διαρρεύσει συνεργάτες του, και ένα θέμα που εξ ορισμού ήταν προνομιακό για την κυβέρνηση να καταλήξει σε… «στραπάτσο» (ο βασικός τίτλος της σημερινής «Αυγής»).

Ενώ και ο επικείμενος ανασχηματισμός τείνει να συνδεθεί με τα ευτράπελα του πρώτου 24ώρου του δημόσιου εμβολιασμού καθώς μια ματιά στα σημερινά πρωτοσέλιδα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου μπορεί να πείσει και τον πλέον φίλα προσκείμενο στην ΝΔ.

«Τι επίδραση θα έχουν στον επικείμενο ανασχηματισμό» οι selfie-εμβολιασμοί διερωτώνται, αν δεν υπογραμμίζουν, τα «Νέα», για «εμβολιασμό και… ανασχηματισμό» γράφει η «Καθημερινή» (στήλη «Θεωρείο»), για «διεθνή διασυρμό για τον VIP εμβολιασμό» η «Δημοκρατία».

Επίσης, «τέλος σε εμβολιασμούς και αξιωματούχους» ανακοινώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», πιο επιθετική η «Εστία»: «Εκτός Κυβερνήσεως οι Υπουργοί των ‘παραθύρων’ και της κοινωνικής δικτυώσεως», σημειώνει στο βασικό της τίτλο και στον υπέρτιτλο, «εξέθεσαν το Μαξίμου οι πανηγυρισμοί εμβολιασμένων υπουργών – συζύγων στα κοινωνικά δίκτυα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας στις εσωτερικές σελίδες:

  • «Ο μαϊντανός που πωλούν οι οπωροπώλες στα καταστήματά τους ενίοτε είναι πιο φρέσκος από τον λόγο των Υπουργών – πολιτικών μαϊντανών», προεξοφλώντας πως «υπουργοί που διακρίνονται μόνον στα τηλε-παράθυρα, στο facebook και στο twitter, αλλά όχι στο πεδίο ασκήσεως των αρμοδιοτήτων τους, θα απομακρυνθούν κλωτσηδόν από το κυβερνητικό σχήμα μέσα στον Ιανουάριο». Και παρακάτω, «αντέστη για καιρό στον πειρασμό αναλόγων ανθρωποθυσιών ο Πρωθυπουργός δίδων χρόνο στους Υπουργούς του για βελτίωση. Άλλοι τον άδραξαν, άλλοι όχι. Η κλεψύδρα άδειασε. Η συνέχεια επί του πεδίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός υπουργών κ.α. προκάλεσε και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, αφού ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Γιώργος Γιωργαντάς άφησαν να φανεί η ενόχλησή τους από την κυβερνητική εικόνα για να ακολουθήσει η Αριστοτελία Πελώνη που διακήρυξε, «συμβολισμοί τέλος».

Το κυβερνητικό «δώρο» δεν πέρασε ανεκμετάλλευτο από την αντιπολίτευση, αφού οι κ. Ηλιόπουλος και Χρηστίδης, εκπρόσωποι Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του Κινήματος Αλλαγής αντιστοίχως έκαναν λόγο για επικοινωνιακό σόου.

Πηγές, μάλιστα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικέντρωναν στον ανασχηματισμό και έλεγαν ότι

  • «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πολιτικά απομονωμένη, κοινωνικά πιεσμένη και πλήρως αποδιοργανωμένη ταλαντεύεται σε καθημερινό πλέον επίπεδο μεταξύ αποτυχίας και φιάσκου. Οι αλλεπάλληλες αντιφάσεις – αποτυχίες, οι καθημερινές πλέον αρρυθμίες και εσωτερικές τριβές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και ιδιαιτέρως στα ποιοτικά στοιχεία τους, είναι εμφανές πως αναγκάζουν τον κ. Μητσοτάκη σε εσπευσμένο ανασχηματισμό εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κατάρρευσης, μήπως και διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετακυλήσει τις ευθύνες για αποτυχίες σε υπουργούς του και κατευνάσει το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας».

Και, από την άποψη αυτή, προσέθεταν,

  • «έχει ενδιαφέρον αν προχωρήσει σε ανασχηματισμό να δούμε ποιους υπουργούς θα απομακρύνει και από ποια χαρτοφυλάκια, ποιοι δηλαδή θα πληρώσουν το μάρμαρο ανά τομέα ως ομολογία αποτυχίας του ίδιου του κ. Μητσοτάκη και του επιτελικού του κράτους».

Από την Κουμουνδούρου στοχοποιούσαν μάλιστα συγκεκριμένους υπουργούς (ασχέτως αν αναφέρονταν ονομαστικά σε αυτούς ή όχι), όπως την Νίκη Κεραμέως και τους κ. Κικίλια, Γεωργιάδη, Σταϊκούρα, Βρούτση, Θεοχάρη και Πέτσα  για τους εξής λόγους:

  • «- Η υγειονομική κρίση μετά από δύο μήνες lockdown, με 4.100 νεκρούς σε δύο μήνες, βρίσκεται ακόμα εκτός ελέγχου με αντιφάσεις, παλινωδίες ακόμα και στην καταμέτρηση των κρουσμάτων και επίμονη αδράνεια στην εκπόνηση μαζικών δωρεάν τεστ και την ενίσχυση και προετοιμασία του ΕΣΥ ακόμα και για το τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ ήδη παραμένει υπό ασφυκτική πίεση. Είναι πλέον πλειοψηφικό το κοινωνικό ρεύμα που χρεώνει στην κυβέρνηση καθυστερήσεις και ελλιπή μέτρα που οδήγησαν στην έξαρση του δεύτερου κύματος.
  • – Η προμήθεια μόλις 100.000 εμβολίων αντί για 2.000.000 το μήνα που έταζε η κυβέρνηση (παρά τις διαψεύσεις του κ. Πέτσα τα έχει πει ο ίδιος στις 26/11, τις 3/12 και τις 16/12) επιβεβαιώνει πως η πορεία εμβολιασμού είναι μακρά και πριν το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα υπάρχει ανοσία στην κοινότητα. Έτσι, η κυβέρνηση μετά από ένα δεύτερο κύμα εφησυχασμού με πρόσχημα το εμβόλιο, βάζει τη χώρα με ορμή σε ένα τρίτο κύμα πανδημίας.
  • – Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξανακάνει τα ίδια εγκληματικά λάθη με το άνοιγμα των σχολείων. Μετά το 9μηνο που άφησε να πάει χαμένο από το πρώτο ως το δεύτερο κύμα, τώρα ετοιμάζεται να ξανανοίξει τα σχολεία πάλι χωρίς να έχει εκμεταλλευθεί το lockdown, χωρίς μαζικά τεστ και εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και με αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη.
  • – Η οικονομία του κ. Σταϊκούρα είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση και με τις δεσμεύσεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021 να έχουν ήδη διαψευστεί όπως άλλωστε προειδοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • – Οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές και μεσαίες, σε αντίθεση ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν χωρίς ρευστότητα από τον κ. Γεωργιάδη, αντιμέτωπες με χιλιάδες λουκέτα
  • -Η ανεργία βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία από τις πολιτικές Βρούτση, πριν καλά καλά σταματήσει η πλειοψηφία των αναστολών εργασίας».

Συμπερασματικώς, «μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς να αυτοαναιρείται και εν τέλει να αδειάζει τους υπουργούς του και το υποτιθέμενο ‘επιτελικό κράτος’ για μία σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν και την προσωπική του υπογραφή, κατόπιν ισχυρών πιέσεων τόσο από την αντιπολίτευση, όπου δεσπόζει ο ΣΥΡΙΖΑ με πλειοψηφικές πολιτικές θέσεις και προτάσεις, όσο και από τις κοινωνικές αντιδράσεις:

1. Μέχρι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήριζε λαϊκιστή τον κ. Τσίπρα που στηλίτευσε το πλιάτσικο κυβερνητικών στελεχών στις πρώτες δόσεις των εμβολίων σε βάρος των γιατρών της πρώτης γραμμής. Σήμερα η κυβέρνηση, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των social media ξέχασε ότι η λίστα με τα ρουσφέτια έφυγε από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και αναγκάστηκε άρον άρον να σταματήσει τους εμβολιασμούς ‘ημετέρων’ διαρρέοντας δήθεν δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη.

2. Η μέχρι πρότινος δεύτερη ευκαιρία του πτωχευτικού, μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύ κοινωνικό διάλογο που άνοιξε αυτή η κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, παραπέμπεται τελικά να τεθεί σε ισχύ αντί για τις αρχές Γενάρη, στις αρχές Ιουνίου.

3. Μετά την κατάργηση της 13ης σύνταξης, του κοινωνικού μερίσματος που δινόταν κάθε χρόνο επί τρία έτη και το πετσόκομμα των αναδρομικών, η κατάργηση της αποζημίωσης των φαρμάκων για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ακυρώθηκε παρά την καταψήφιση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα και την σθεναρή υποστήριξη του αντικοινωνικού μέτρου από βουλευτές της ΝΔ. Τελικά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αδειάσει πάλι τους υπουργούς και τα στελέχη του και να παρατείνει και για το 2021 την ισχύ του μέτρου.

4. Από εκεί που ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο χλεύαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή ζητούσε εμπροσθοβαρή μη επιστρεπτέα ενίσχυση επιχειρήσεων, μιλώντας για ‘λεφτόδεντρα’ και ‘πλειοδοσίες’, τώρα αναγκάζεται να διαρρέει σενάρια επιστροφής στο Δημόσιο της μισής επιστρεπτέας προκαταβολής αντί για ολόκληρη.

5. Η νυχτερινή τροπολογία Κεραμέως για την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΑΕΙ με κολέγια, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και εντός των κόλπων της ΝΔ, επιβεβαιώνει την προεκλογική εξαπάτηση Μητσοτάκη στους επιστήμονες, επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη. Η απόσυρση της τροπολογίας και η απομάκρυνση Κεραμέως είναι μονόδρομος για το Μαξίμου.

6. Παρά τις σχετικές διαψεύσεις για τον αντίκτυπο του αλλοπρόσαλλου ανοίγματος του τουρισμού στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα, τον οποίον κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, πλέον μία σειρά από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ αποδίδουν εκεί την έξαρση του δεύτερου κύματος και την εκατόμβη νεκρών», κατέληγαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.