• 18 Οκτωβρίου, 2021

Επίσκεψη Ξανθού σε εμβολιαστικό κέντρο στη Νίκαια: Οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει

 Επίσκεψη Ξανθού σε εμβολιαστικό κέντρο στη Νίκαια: Οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει

Επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο του Πειραιά και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας, πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Στο Κέντρο Υγείας  της Νίκαιας λειτουργούν από προχθές 4 εμβολιαστικές γραμμές και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο, κ. Σολωμό, και το υγειονομικό προσωπικό του ΚΥ  για την οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας και το ρόλο των δομών και των ανθρώπων της ΠΦΥ στη ομαλή διεξαγωγή της. 

Επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη ενίσχυσης των ΚΥ και ΤΟΜΥ με επιπλέον ιατρικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές-επισκέπτεςς υγείας) έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθημερινής 12ωρης λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων 6 μέρες τη βδομάδα.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει  από την αρχή πως οι μαζικοί εμβολιασμοί κατά του SARS-CoV-2 είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να πετύχει.
Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται: 1. καλή οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας με αξιοποίηση των δημόσιων δομών ΠΦΥ και 2. επάρκεια εμβολίων».

«Και στα δύο αυτά κρίσιμα πεδία, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ό,τι πρέπει ούτε όσα μπορεί.  Αντί να προετοιμάσει έγκαιρα την ΠΦΥ έδωσε προτεραιότητα στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων στα νοσοκομεία, κάτι που είναι εντελώς αντίθετο με το ρόλο τους ως δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης και εγκυμονεί κινδύνους για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

  • «Επίσης, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν έχουν μεριμνήσει για την οργάνωση, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των Δήμων, κατ’ οίκον εμβολιασμών σε υπερήλικες που αδυνατούν να μετακινηθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα που μπορεί να επιβραδύνει πολύ τη γρήγορη επίτευξη «συλλογικής ανοσίας» στον γενικό πληθυσμό, είναι η διαπιστωμένη αδυναμία των κατασκευαστριών εταιρειών να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.  Αυτό το πρόβλημα κάνει ιδιαίτερα επίκαιρη, αναγκαία και εφικτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άρση του καθεστώτος προστασίας της «πατέντας» με πρωτοβουλία της ΕΕ, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα ταχύτερης παραγωγής πολλαπλάσιων ποσοτήτων εμβολίων από φαρμακοβιομηχανίες της Ευρώπης ή τρίτων χωρών που έχουν τεχνογνωσία  και εμπειρία στον τομέα των εμβολίων. Μια πρόταση που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να στηρίξει , παρά τη θετική στάση μεγάλης μερίδας επιστημόνων, ακαδημαϊκών, συλλόγων ασθενών, συνδικάτων και πολιτικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της  Ευρώπης».    

Τον κ. Ξανθό συνόδευαν οι βουλευτές της Β’ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφωνας Αλεξιάδης, καθώς και από ο πρώην αν. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τζένη Βαμβακά, ο συντονιστής της ΝΕ Πειραιά, Χρήστος Φωτιάδης και το στέλεχος του Τμήματος Υγείας, Μαρία Καλαμάρη.