Ξανθός για ακύρωση δωρεάς του ΙΣΝ: “Περιμένουμε ενημέρωση και κυρίως δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τα έργα”

 Ξανθός για ακύρωση δωρεάς του ΙΣΝ: “Περιμένουμε ενημέρωση και κυρίως δέσμευση ότι θα προχωρήσουν τα έργα”

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) σχετικά με την ακύρωση της δωρεάς για τη δημιουργία τριών νέων νοσοκομείων.

Η ανακοίνωση αφορά την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών μεγάλων υπερσύγχρονων νέων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), που θα κατασκευάζονταν στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία και προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη.

Κι αυτό, καθώς όπως ανακοίνωσε το ΙΣΝ, όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες από τη δωρεά και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ακόμη και υπερδιπλάσιες.

Σε ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τονίζει πως η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει «τεράστια ανησυχία στην κοινή γνώμη για την τύχη αυτής της πολύ σημαντικής δωρεάς και για τη δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ».

Όπως αναφέρει, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτό το αδιέξοδο ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και αν σκοπεύει, έστω και εκ των υστέρων, να αναλάβει πρωτοβουλία για την διασφάλιση της υλοποίησης της σύμβασης του ΙΣΝ με το Ελληνικό Δημόσιο στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

«Φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να «εργαλειοποιήσει» τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες. Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα.

Ακόμα και τώρα, η κοινωνία ενημερώθηκε ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος όχι από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από το ΙΣΝ! Μετά το «ναυάγιο» της δωρεάς, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν στο σύνολο τους τα εμβληματικά αυτά έργα», καταλήγει ο κ. Ξανθός.

Σχετικά Άρθρα