Επίσκεψη Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα – Αιχμές Δημάρχου: Φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι

 Επίσκεψη Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα – Αιχμές  Δημάρχου: Φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το πιθανότερο αύριο Τρίτη περιοχές της Καρδίτσας, όπως το Μουζάκι που υπέστη τεράστιες καταστροφές, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να «κλειδώσει» το πακέτο μέτρων για την οικονομική στήριξη των πληγέντων αλλά και για την γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Για το ευρύτερο σχέδιο αποκατάστασης των καταστροφών θα γίνει και επί τόπου συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τους Δημάρχους και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης- δεν είναι δε τυχαίο ότι για την έγκαιρη προετοιμασία της λίστας μέτρων προηγήθηκε της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Καρδίτσα η μετάβαση στις πληγείσες περιοχές του υφυπουργού Εσωτερικών, Θόδωρου Λιβάνιου, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Γιώργου Καραγιάννη.

Ο Δήμαρχος της Καρδίτσας μιλώντας στο OPEN έκανε λόγο για εικόνες αποκάλυψης. Ο Βασίλης Τσιάκος τόνισε ότι «5.000 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

“Περιμένουμε αύριο τον πρωθυπουργό” πρόσθεσε, αλλά εξέφρασε το φόβο ότι «μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας φοβάμαι ότι θα μείνουμε μόνοι μας».

Ο δήμαρχος έκανε έκκληση για βοήθεια καθώς «δεν έχει μείνει τίποτα. Τα φρεάτια ήταν όλα καθαρά». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους ρίχνουν βέλη και λάσπη «Στεγνοί από τα γραφεία τους ασκούν κριτική. Το τραγικό από το γελοίο δεν απέχει πολύ».

Πρόσθεσε δε ότι δεν υπήρξε ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, καθώς «ελάχιστα λειτούργησε το 112 στην περιοχή». Οσον αφορά στο πόσο οχυρωμένη είναι η πόλη απέναντι σε τέτοια φαινόμενα τόνισε ότι «υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν κι άλλα».

Το πακέτο μέτρο που εξετάζεται

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συγκροτήσει με εντολή του πρωθυπουργού ένα πακέτο εννέα παρεμβάσεων των οποίων η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Η καταγραφή των ζημιών θα γίνει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφέρειες και τους δήμους. Θα καταβληθούν χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών τα οποία είναι:
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του.
  • Επιπλέον 600 ευρώ για τις οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες.
  • Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.
  • Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.
  • Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Επισημαίνεται ότι οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.
  • Αποζημιώσεις σε υποδομές. Το υπουργείο Υποδομών, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα διαθέσει, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για αποκατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Αποζημιώσεις σε αγρότες.
  • Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στο ποσό των 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Το υπουργείο Οικονομικών είναι υπεύθυνο για επιχορήγηση 30-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καταγεγραμμένα ως κατεστραμμένα. Θα υπάρξει έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με την οριοθέτηση περιοχών.
  • Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  • Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί.
  • Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετάσχουν στην επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις για τον μειωμένο τζίρο και τη χρήση ταμειακής μηχανής που θα ισχύσουν για τις υπόλοιπες.

Σχετικά Άρθρα